Richterová (Piráti): Nemáme korupční kauzy, protože jsme transparentní

21.06.2022 7:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k nutnosti otevřené politiky pod veřejnou kontrolou

Richterová (Piráti): Nemáme korupční kauzy, protože jsme transparentní
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Olga Richterová na Primě CNN

Piráti jsou jednou z mála politických stran bez korupčních kauz. A není to rozhodně žádná náhoda. Je to díky transparentní politice, kterou už od našeho vzniku prosazujeme!

Pirátská transparentnost je v Česku něco neobvyklého, na co si i po letech ostatní politici nebo média stále zvykají. Proto byla někdy vysmívaná, jindy zas zneužívaná v politickém boji, kdy se uměle vytvářela zástupná témata z různých veřejných členských diskusí. Teď se ale naplno ukázalo, že právě otevřená politika pod veřejnou kontrolou je tou cestou, jak dělat politiku správně.

Má smysl evidovat a hlídat si lobbistické kontakty, zavádět veřejné kalendáře, zveřejňovat zakázky online, diskutovat veřejně důležitá stranická rozhodnutí, dělat otevřená výběrová řízení nebo zveřejňovat majetková přiznání, platy a financování kampaní. To všechno nejsou nějaké překážky v politické práci, ale naopak účinné nástroje k tomu, aby mohla být politika čistá.

Věřím proto, že tenhle přístup k transparentnosti nebude nadále jen pirátskou specialitou, ale že ho přijmou za svůj i další strany a hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.