Richterová (Piráti): O korespondenční volbě jsme připraveni jednat na mimořádné schůzi

03.05.2023 12:04 | Tisková zpráva

Nevyřešený střet zájmů marketéra ANO Daniela Köppla, který zároveň jako radní působí v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání s měsíční odměnou 90 tisíc korun, zavedení korespondenční volby a konec vlastnictví médií politiky, to jsou pro Piráty stěžejní body programu jednání Poslanecké sněmovny v tomto týdnu.

Richterová (Piráti): O korespondenční volbě jsme připraveni jednat na mimořádné schůzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Richterová a Ivan Bartoš

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová a předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek se dnes k těmto tématům vyjádřili před začátkem schůze.

„Dnes dojde k projednání odvolání pana Köppla z RRTV. Důvodem je střet zájmů, na který jsme s Piráty upozornili a doložili jsme zásadní skutečnosti. Hnutí ANO se snažilo v dřívějších jednáních nápravu zablokovat. V situaci kdy má RRTV dohlížet na nezávislost, však není možné, aby člen rady byl součástí volebního týmu pana Babiše a jménem politiků vystupoval. Jestli něco ohrožuje důvěru v nezávislost a nestrannost rady, je to přesně tato činnost. Pan Köppl kromě toho působí také jako poradce 1. místopředsedy ANO Karla Havlíčka a obdržel peníze za podíl na senátní kampani. Stanovisko o tom, že jde o střet zájmů, vydal legislativní odbor sněmovny i sama RRTV. Za Piráty proto odvolání, které jsme navrhovali, podpoříme. Pravidla platí pro všechny,“ shrnula několik měsíců běžící debatu Olga Richterová.

Dlouhodobým terčem obstrukcí ze strany opozičního ANO je jednání o zákazu vlastnictví mediálních domů politiky. Spolu s opoziční SPD je hnutí ANO i proti o zavedení korespondenční volby, která by zjednodušila možnost účastnit se voleb občanům České republiky, kteří se v době jejich konání nacházejí v zahraničí. Neočekává se proto jejich projednání v tomto týdnu, ačkoliv jsou body zařazeny na program Sněmovny. Projednání změny pravidel pro střet zájmů politiků je na programu ve středu. Návrh Jakuba Michálka cílí na to, aby politici ve vysokých funkcích nemohli být zároveň vlastníky velkých mediálních domů. „Pokud se nepodaří bod projednat a jednání bude opět obstruováno fiktivními změnami programu, jejichž jedinou motivací je posunutí začátku o několik hodin, jsme připraveni bod projednat na mimořádné schůzi,“ uvedl Jakub Michálek.

Druhým terčem opozičních obstrukcí, jak zmínil předseda poslaneckého klubu, jsou body týkající se volebních zákonů. „Myslíme si, že každý občan České republiky nacházející se v době voleb v zahraničí, by měl mít dostupnější a jednodušší přístup k výkonu svého volebního práva. Jsme proto pro zavedení systému korespondenční volby. Tento senátní návrh umožní voličům, kteří jsou v zahraničí na dovolené, nebo tam pobývají pracovně či studijně, volit korespondenčně bez nutnosti často složitého a časově a finančně nákladného cestování na místo, kde se nachází volební místnost. U návrhu opět očekáváme obstrukce, protože část politických stran se bojí toho, že by u těchto voličů byly neúspěšné,“ vysvětlil Michálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …