Richterová (Piráti): Vládní řešení krize ve financování sociálních služeb bylo jen divadlo

24.06.2019 5:31

Komentář Olgy Richterové

Richterová (Piráti): Vládní řešení krize ve financování sociálních služeb bylo jen divadlo
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Vládní poslanci odmítli přijmout usnesení, kterým Sněmovna vyzývá vládu o dofinancování sociálních služeb o celkem 2 miliardy korun. Minulý týden jsme sice od ministryně práce Jany Maláčové i ministryně financí Aleny Schillerové slyšeli údajné řešení krize financování sociálních služeb, záhy se však ukázalo, že šlo jen o divadlo pro média. Z krajů a z terénu jsme totiž obratem dostali informace, že slíbené finance ve skutečnosti nejsou dostupné na potřebné služby.

Pracovníci a poskytovatelé služeb tak mají stále stejné obavy jako před měsícem. I nadále neexistuje jistota, že se chybějící miliarda korun do krajů dostane. Příslušní náměstci a radní z krajů, Asociace poskytovatelů sociálních služeb i další organizace přitom dlouhodobě na tuto situaci upozorňovali. Podle Pirátů však existuje velká pochybnost, zda politická reprezentace krajů dnes skutečně hájí jejich zájmy.

Vláda dnes není schopná vyřešit ani způsob, jakým se poskytovatelé sociálních služeb vyrovnají s výpadkem prostředků na mzdy. Hovoří se stále jen o platech, tedy o odměnách státních zaměstnanců. Bohužel tak dále není nic uzavřené, ačkoliv nám vláda před týdnem vzkazovala že ano. Pečující si nezaslouží, abyste je obelhávali falešnými řešeními. To opravdu není fér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.