Rod (TOP 09): Proč se nechat urážet od premiéra a ministra financí?

16.12.2016 21:43

Premiér Sobotka v minulých dnech spolu s ministrem financí Babišem za poslední týden několikrát opakovali v médiích, že je konečně třeba zavést pořádek, protože zaměstnanci platí daně a podnikatelé daně neplatí.

Rod (TOP 09): Proč se nechat urážet od premiéra a ministra financí?
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Není to samozřejmě pravda. Daně (a to jedny z nejvyšších v EU) za zaměstnance platí právě podnikatelé. Podnikatelé v pozici zaměstnavatelů jsou povinni zaměstnancům strhávat z jejich mzdy sociální a zdravotní pojištění a samozřejmě také daň z příjmu. Představte si, že by podnikatelé vypláceli zaměstnancům celou odměnu a Ti zaměstnanci by měli své daně platit sami. Domnívají se snad pan premiér a ministr fiancí, že by výběr daní od zaměstnanců byl v takovém případě takový, jaký je? A jak by si asi tito samí podnikatelé dovolili sami za sebe daně neplatit? Vždyť mnozí podnikatelé jsou přece také současně zaměstnanci ve své firmě a vyplácejí i sobě mzdu(samozřejmě řádně zdaněnou).

Slova premiéra a ministra financí mě velice pobuřují a urážejí! Za 22 let mého drobného podnikání jsem stát neošidil o jediný příjem a vždy jsem daně platil velmi poctivě. Je-li ve státě problém ve vybírání daní od podnikatelů, pak ten problém je naprosto někde jinde. K čemu jsou finanční úřady? Nestíhají - pod tíhou jiné byrokracie - svou hlavní -kontrolní- činnost? Já vidím hlavní problém na tomto úseku, řízeném právě ministry financí!

Jak si můžou premiér a ministr financí dovolit tvrdit, že podnikatelé neplatí daně? To je zcela očividný trestný čin šíření nenávisti ke skupině obyvatelstva! Toto jsou naši vládci? Takto se vyjadřují k těm lidem, kteří rozhýbávají ekonomiku a k lidem, kterým by měli děkovat za funkční hospodářství? Naši lidé, ať zaměstnaci či jejich zaměstnavatelé-podnikatelé, jsou jedni z nejaktivnějších v celé Evropě. Jen díky našim podnikatelům je tu jedna z nejnižších nezaměstnaností. Ekonomice se daří i přesto, že tato vláda hází živnostníkům a podnikatelům jeden klacek pod nohy za druhým.

Takto asi vypadala atmosféra mezi lidmi po 2. světové válce po roce 1948 při uchopení moci komunistickou stranou, která zlikvidovala celou vrstvu živnostníků a podnikatelů, nahnala je do pracovních táborů a mnohé donutila k emigraci! Komunistům se podařilo zlikvidovat jeden z nejbohatších a ekonomicky nejvyspělejších států v Evropě. Nebýt čtyřiceti let vlády komunistů, tak by byla Česká (Československá) republika minimálně na úrovni Švýcarska, Německa nebo Británie. Nezlikviduje současná vláda svojí politikou živnostníky a podnikatele i dnes?

S hrůzou sleduji, jak ve společnosti roste nenávist, podporovaná právě řečmi premiéra, ministra finací, ale i prezidenta. Jednou se ta nenávist směruje k migrantům. Když se ukáže, že žádní migranti tu nejsou, tak se ta nenávist nasměruje na jinou skupinu obyvatel a nyní na podnikatele a živnostníky. Pan premiér nikdy nepracoval, ze školy šel rovnou do politiky. Vlastní byt si pan premiér pořídil z poslaneckých náhrad, které by samozřejmě měly být určeny k výdajům, spojeným s vykonáváním své funkce! Pan ministr financí k žádnému ze svého majetku nepřišel poctivou cestou a pouze využil příležitosti a kontaktů z předlistopadového období, kterého byl jedním z jeho nejaktivnějších a nejodpornějších prominentů. Takovíto lidé nám tu nyní kážou o morálce? A lidi jim tleskají? Kam toto povede? Vrací se rok 1948? Můj otec vždy říkal, že ryba vždy smrdí od hlavy. Já jsem téhož názoru. Největší náš současný problém sídlí v nejvyšších vrstvách naší společnosti, které pro nás - běžné občany - nejsou a nemohou být kladnými vzory.

Jiří Rod (TOP 09 Havlíčkův Brod)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…