Ropková (ČSSD): Moderní dílny pro žáky základních škol už fungují

08.12.2017 11:10

Radní hlavního města pro školství Irena Ropková a radní městské části Praha 4 Jaroslav Míth navštívili výuku v jednom z nově zřízených polytechnických hnízd, které umožňují rozvoj manuálních dovedností a kompetencí žáků základních škol při využití zázemí středních škol a odborných učilišť. Polytechnické hnízdo na učilišti v Ohradní ulici v Praze 4 nabízí žákům okolních základních škol výuku v truhlářské dílně a v kovodílně.

Ropková (ČSSD): Moderní dílny pro žáky základních škol už fungují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Polytechnická hnízda, která od začátku letošního školního roku vznikají na jednotlivých středních školách a učilištích a rovněž v domech dětí a mládeže, nabízí v pilotním ověřování základním školám v blízkém okolí odborné zázemí pro polytechnickou výuku. Jedním ze sedmnácti polytechnických hnízd je i hnízdo na Středním odborném učilišti v Ohradní ulici v Praze 4, kde si mohou žáci pod vedením zkušených pedagogů vyzkoušet práci se dřevem, kovy i dalšími materiály a celou řadu nástrojů. Výuka zde probíhá několikrát do měsíce.

„Projektem polytechnických hnízd řešíme dlouhodobý problém základních škol, které svým žákům chtějí nabídnout technické a řemeslné vzdělávací aktivity zaměřené na rozvoj jejich manuální zručnosti a souvisejících dovedností, avšak chybí jim dostatečné vybavení, dílny, aprobovaní učitelé, učebnice nebo materiál,“ vysvětluje radní hlavního města pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková. „Díky polytechnickým hnízdům dokážeme efektivněji využívat zázemí středních škol a učilišť a použít je pro lepší přípravu žáků základních škol na studium střední školy a obecně posilovat kompetence, které dnešní mladé generaci chybí,“ dodává.

„Jsme velice rádi, že se podařilo žákům našich základních škol zajistit výuku ‚dílen‘ tímto zajímavým způsobem. V běžném provozu základních škol nelze vytvořit takové podmínky, jaké nabízí odborná škola. Zde se žáci mohou seznamovat s jednotlivými řemesly v dobře vybavených dílnách a pod dohledem odborníků, mistrů svého řemesla. Při rozhodování o své budoucí profesi si tak žáci mohou udělat konkrétní představu o škole, do které by mohli nastoupit po ukončení základní školy i o tom, čemu by se mohli profesně věnovat. Jde o dobrou cestu, jak konkrétně přiblížit řemesla mladým lidem,“ uvedl radní městské části pro oblast školství a mládeže Jaroslav Míth.

V prvním tříletém pilotním úseku projektu bude investováno do polytechnických hnízd celkem přibližně devadesát milionů korun, přičemž od září příštího roku by měl být projekt financován z evropských fondů. Kompletní vybavení jednoho hnízda včetně ponků, kompletní sestavy nářadí na mechaniku a také vybavení na výuku v oblasti robotiky, vyjde na celkem 1,2 milionu korun. V rámci projektu by měl být z evropských fondů hrazen i materiál na výrobky žáků, náklady na vzdělávání učitelů a odměny mistrům za výuku. Projekt je pro žáky základních škol bezplatný. Pod patronací pražské hospodářské komory a jednotlivých středních škol naváže navíc na polytechnickou výuku nabídka volnočasových kroužků určená nejen žákům základních škol, ale rovněž jejich rodičům.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7