Ropková (ČSSD): Naším cílem je navracení lesku a prestiže odbornému vzdělávání

14.06.2017 17:38

Hlavní město podpoří odborné vzdělávání, na technické vybavení škol věnuje dvojnásobek finančních prostředků.

Ropková (ČSSD): Naším cílem je navracení lesku a prestiže odbornému vzdělávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Pražští radní na dnešním jednání schválili aktualizaci komplexního systému podpory odborného vzdělávání s platností do roku 2020. Klíčový dokument počítá s navýšením finanční podpory odbornému vzdělávání ze současných deseti milionů korun ročně na bezmála třináct miliónů korun. Navýšení se týká například technického vybavení škol či vzdělávání pedagogů. Po jednání městské rady to uvedla radní hlavního města oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.

Pražští radní dnes schválili aktualizaci dokumentu, na jehož základě probíhá od roku 2014 systematická podpora odborného vzdělávání na území hlavního města. V nadcházejících čtyřech letech dojde především k navýšení finanční podpory aktivit, kterými jsou podpořeny konkrétní obory vzdělání ve středních odborných školách. „Našim cílem je zkvalitňování výuky na našich školách a navracení lesku a prestiže odbornému vzdělávání. V minulých letech jsme si ověřili, že o námi nabízené aktivity mají školy a jejich žáci a učitelé velký zájem, což mě velmi těší,“ uvedla radní hlavního města oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.

Navýšení finančních prostředků se týká například projektových dnů, v jejichž rámci probíhají návštěvy žáků druhého stupně základních škol na středních školách. Tam jsou žáci seznámeni s možnostmi technických oborů, s jednotlivými řemesly a technickými profesemi. Projektové dny se tak nově budou týkat minimálně šestatřiceti středních odborných škol ročně, město na tuto aktivitu vynaloží každý rok bezmála dva miliony korun. O čtyři sta tisíc korun na rovný jeden milion korun vzroste také podpora seminářů, workshopů a exkurzí pořádaných středními odbornými školami s cílem maximálně zapojit odborníky z praxe do výuky. Zdvojnásobuje se rovněž finanční podpora prestižní soutěže Sollertia, která se věnuje poměřování schopností žáků středních odborných škol s mistry v daném oboru. Město vynaloží více prostředků také na vzdělávání pedagogů, učitelů odborného výcviku a učitelů odborných předmětů a rovněž na stipendijní program, který rok od roku využívá stále více žáků a studentů.

Nutným předpokladem kvalitní výuky na odborných školách je adekvátní vybavení učeben a dílen. Hlavní město proto v nadcházejících čtyřech letech zdvojnásobí finanční podporu technického vybavení škol na celkem dva miliony korun ročně. „Střední odborné školy mají možnost čerpat neinvestiční, ale i investiční finanční prostředky na vybavení svých specializovaných učeben a pracovišť. Jsme současně připraveni podpořit technické vybavení škol i z přebytků v ostatních aktivitách systému podpory odborného vzdělávání,“ vysvětlila radní Ropková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…