Ropková (ČSSD): Prvotřídní vybavení je nesmírně důležité pro efektivní výuku

16.10.2015 10:16

Rada hlavního města Prahy na úterním zasedání schválila návrh na poskytnutí finanční podpory celkem čtyřiadvaceti středním odborným školám v rámci programu dlouhodobé podpory odborného vzdělávání. „Částka ve výši bezmála 6,6 milionu korun je určena především na podporu technického vybavení a organizaci projektových dnů pro žáky základních škol,“ uvedla pražská radní pro oblast školství a sociální politiky Irena Ropková.

Ropková (ČSSD): Prvotřídní vybavení je nesmírně důležité pro efektivní výuku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Zkušebna tlumičů pro žáky Střední školy automobilní a informatiky, analytické váhy pro Masarykovu střední školu chemickou či frézka na opracování dřeva pro Střední odbornou školu stavební a zahradnickou. To jsou příklady různých zařízení, které díky úternímu rozhodnutí pražské rady pořídí jednotlivé střední odborné školy z prostředků městského rozpočtu v rámci systému podpory odborného vzdělávání.

„Žákům se díky tomuto rozhodnutí dostane zcela nového a prvotřídního vybavení, které je nesmírně důležité pro efektivní výuku,“ uvedla radní Ropková. „Nepořizuje se však pouze nové vybavení, v Centru odborné přípravy technickohospodářské v Praze 9 například díky příspěvku obnoví stávající výukové stěny pro výcvik budoucích elektrikářů.“

Podpora odborného vzdělávání se navíc neomezuje pouze na vybavení škol. „Z vyčleněných prostředků budou dále školy například organizovat oblíbené projektové dny, které umožňují žákům základních škol vyzkoušet si pod vedením pedagogů a jejich starších vrstevníků ze středních odborných škol hravou a interaktivní formou řemesla a technické profese,“ říká radní Ropková. Projektové dny mají za cíl podnítit v žácích druhého stupně základních škol zájem o odborné vzdělávání.

Dalšími aktivitami, které se z vyčleněných finančních prostředků v rámci programu rozvoje odborného vzdělávání podpoří, je například vzdělávání pedagogů, pořádání seminářů, workshopů či exkurzí.

„Mám radost, že hlavní město pokračuje v podpoře učňovského školství. Díky této finanční podpoře a rovněž díky organizování různých akcí, jako je například prestižní imatrikulace žáků prvních tříd oborů s výučním listem v  Obecním domě, vracíme lesk a prestiž odbornému vzdělávání v Praze,“ komentuje radní Ropková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…