Ropková a Dolínek (ČSSD): O lidi bez domova je i v mrazivých dnech postaráno, ale... Nesmíme usnout na vavřínech

06.01.2016 6:32

Příchod mrazů je zátěžovým testem zimních opatření v podobě zvýšeného zájmu o noclehárny, které byly otevřeny právě v rámci uvedeného systému pomoci. V současnosti lze konstatovat, že systém zcela plní svůj účel a o lidi, kteří chtějí využít pro ně určených služeb je postaráno.

Ropková a Dolínek (ČSSD): O lidi bez domova je i v mrazivých dnech postaráno, ale... Nesmíme usnout na vavřínech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Přelom roku 2015/2016 přinesl výrazné ochlazení a teploty se již několik dní drží pod nulou. Z tohoto důvodu došlo na konci minulého roku k naplnění kapacit dvou zimních nocleháren, které byly otevřeny v souvislosti se zimními opatřeními. Ihned poté byla zprovozněna rezervní kapacita na lodi Hermes. Jeho záložní kapacita je momentálně zcela dostačující, aby pokryla poptávku po noclehu i v případě dalšího snížení teplot.

„Zimní opatření byla připravena tak, aby byla co nejefektivnější. Ukazuje se, že dvě zimní noclehárny bez problémů pokrývají poptávku v období, kdy se teploty drží kolem nuly. Pro dny, jako jsou tyto, při nichž se teploty konstantně drží pod nulou, je v rámci systému pomoci přichystáno dostatek záložních kapacit jak na lodi Hermes, tak v případě opravdu extrémních teplot i v nízkoprahových centrech,“ uvedla Irena Ropková, zastupitelka hl. m. Prahy, která se na přípravě systému pomoci podílela.

Na opatřeních na pomoc lidem bez domova spolupracují zejména Armáda spásy, NADĚJE, Arcidiecézní charita Praha a Centrum sociálních služeb Praha (CSSP). CSSP je zároveň jako příspěvková organizace hl. m. Prahy koordinátorem jednotlivých služeb.

„Koordinace pomoci probíhá bezproblémově. Vzájemná komunikace mezi jednotlivými humanitárními organizacemi, ale i institucemi jako je městská policie či pražský dopravní podnik je již léty prověřená,“ poukazuje náměstek primátorky Petr Dolínek na fakt, že zimní opatření pro lidi bez domova jsou realizována již několik let. „Nesmíme však usnout na vavřínech, zima je ještě dlouhá a máme za sebou teprve první čtvrtinu období, po která bude mimořádná pomoc lidem bez domova realizována,“ dodal Dolínek.

Zimní opatření byla zahájena 1. 12. 2015 a trvat by měla do 31. 3. 2016. Za prosinec bylo poskytnuto celkem 4 734 noclehů, 16 701 pobytů v denních centrech a 140 pobytů v nočních centrech. Terénní týmy uskutečnily celkem 3 352 kontaktů.

Komerční zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…