Rozvoral: Čím více peněz a neziskovek, tím více vyloučených lokalit!

29.05.2015 19:40

Dozvídáme se, že se za posledních devět let zdvojnásobil v České republice počet vyloučených lokalit neboli ghett, kde spolu v chudobě, nepořádku a špíně žije stále více osob.

Rozvoral: Čím více peněz a neziskovek, tím více vyloučených lokalit!
Foto: RadekRozvoral.cz
Popisek: Radek Rozvoral

Ještě před devíti lety zde bylo registrováno 310 ghett. Nyní jich analýza společnosti GAC pro ministerstvo práce a sociálních věcí napočítala 606 a to v 297 městech. V některých krajích se jejich počet dokonce ztrojnásobil a celkem v ghettech žije až 115 tisíc lidí. Navíc přibylo lokalit, kde většinu netvoří Romové a stále častěji v nich končí senioři z většinové populace.

Tato statistika nám jasně ukazuje, že čím více finančních prostředků se pumpuje do všech neziskových organizací, jejichž počet stále stoupá a které se tímto sociálním problémem z větší části jen na oko zabývají, tím více nám vyloučených lokalit přibývá. Není možné, aby to takto pokračovalo do nekonečna a aby se politici a všelijací úředníci místo řešení problémů přeli o to, kdo bude mít pod palcem evropské dotace určené na začleňování vyloučených.

Ministr-neministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier má v současné době problémy se svými podřízenými a to nejen z důvodu odvolání ředitele vládní agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka. Ti ho právem obviňují, že nemá o agenturu vůbec žádný zájem a mezi jejími zaměstnanci byl za svého působení ve funkci ministra-neministra všeho všudy asi dvakrát. Já k tomu ještě přidávám, že pouze vymýšlí nesmyslné strategie pro začleňování, které jsou zaplavené pozitivní diskriminací a statěmi o tom, že je potřeba navýšit jak počet neziskových organizací, kterých je mimochodem jen pro romskou integraci v naší zemi celkem 139, tak také jejich rozpočty. S těmito nerozumnými výmysly se zcela jistě situace se začleňováním sociálně slabých nezlepší.

Jedním z řešení kromě odvolání pozitivně diskriminačního Dienstbiera by podle mého názoru také bylo důkladné posvícení si na všechny neziskové organizace, které se tímto problémem mají zabývat. Vzhledem k tomu, že ani nikdo neví, jak všechny ty neziskovky hospodaří a hlavně co pro integraci udělaly a dělají, bylo by na místě počet těchto organizací řádně zredukovat a veškerou jejich činnost a hospodaření přísně kontrolovat. 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu