Rozvoral (SPD): Budeme hlasovat pro větší pravomoc použití zbraně v případě ohrožení života!

18.06.2021 10:06

Dnes by se měla ve Sněmovně schvalovat novela ústavního zákona, zaručující občanům v případě ohrožení života právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní, což bude zaručeno za podmínek, které stanoví zákon.

Rozvoral (SPD): Budeme hlasovat pro větší pravomoc použití zbraně v případě ohrožení života!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD velmi vítá, že bude v ústavním zákoně ukotveno posílení práva občanů na sebeobranu, čímž budou alespoň částečně splněny podmínky pro přijetí námi navrženého zákona (novela trestního zákoníku) posilující obranu práva obětí násilných činů, vychází z principu „můj dům, můj hrad“. Projednávaná novela ústavního zákona mění Listinu základních práv a svobod, ve znění ústavního zákona. Konkrétně v čl. 6 Listiny základních práv a svobod, se na konci odstavce 4 doplňuje věta „Právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon.“

Tato novela ústavního zákona zavádí ústavní zakotvení práva na obranu i se zbraní. Jak se uvádí v důvodové části navrhované novely, právo na obranu náš právní řád obsahuje jen na zákonné úrovni. Vzhledem k významu práva na život, které je právo nejzákladnější, protože bez života ostatní práva člověka nemohou být naplněna, návrh považuje za správné symbolicky povýšit toto právo na úroveň ústavní, což má i význam v tom, že lidé se mohou ochrany základních práv dovolávat v rámci ústavní stížnosti u Ústavního soudu. Jde i o reakci na současné obavy o oblast bezpečnosti. Návrh dává ústavní rozměr právu každého bojovat o svůj život i za užití zbraně proti útoku.

Území Čech, Moravy a Slezska lze z dlouhodobého hlediska považovat za relativně bezpečné, přesto však dochází k individuálnímu násilí. Návrh ústavního zákona symbolicky do ústavního pořádku převádí morální zásadu, že zlu, což je i útok na život a zdraví člověka, se nemá ustupovat, ale naopak se vůči němu aktivně bránit. Předkládaná novela zmiňuje použití zbraně jen jako možnou alternativu v rámci práva na obranu a odkazuje na podmínky stanovené zákonem. Zbraní může být vše, čím lze učinit zásah vůči lidskému tělu důraznější. Může to být chladná zbraň (nůž, sekera), jejichž držení zpravidla zákon neomezuje, anebo střelná zbraň, které jsou přísně regulovány.

Hnutí SPD pomocí všech svých poslanců ve Sněmovně podpoří schválení novely ústavního zákona, kterým se mění Listina základních práv a svobod.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.