Rozvoral (SPD): Erdogan využívá imigranty na hranici Turecka k upevnění moci

18.03.2020 13:16

Situace na hranici Turecka se zeměmi Evropy je v současné době kritická a hrozí další vlna masové imigrace, kterou prezident Erdogan hrozí Evropské unii.

Rozvoral (SPD): Erdogan využívá imigranty na hranici Turecka k upevnění moci
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Nevyzpytatelný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zneužívá současnou situaci, vzniklou důsledkem jeho rozhodnutí ve věci přestat střežit svou hranici s Evropou, k tomu, aby si nátlakem upevnil svůj respekt představitelů EU a získal politické body v samotném Turecku.     

Hnutí SPD odsuzuje jednání tureckého prezidenta Erdogana, který i přes to, že jeho země je součástí NATO a snaží se být i členem EU, si prosazuje svou neomalenou politiku. Ta je vedena s cílem získání si více respektu mezi světovými lídry a také i doma v Turecku. Erdogana označujeme za osobu, která může podstatným způsobem zhoršit bezpečnostní situaci všech lidí žijících v zemích Evropské unie.

Sám Recep Tayyip Erdogan vydírá unijní lídry a snaží se od EU získat další řadu nadstandardních výhod a hlavně nové finance. Dosud inkasoval od EU od sepsání migrační dohody z roku 2016 více než šest miliard eur za to, že zabrání vstupu imigrantům, kteří se nachází na území Turecka, dále do evropských zemí. Poslední jednání v této věci mezi představiteli EU a Ankary proběhlo 9. března 2020 v Bruselu. Podle agentury DPA trvalo toto jednání necelé dvě hodiny a turecký prezident z něj odešel bez prohlášení k médiím a ani zástupci EU Charles Michel s von der Leyenovou při následném společném vystoupení neoznámili konkrétní výsledky. Předseda Evropské rady Charles Michel avizoval, že se šéf unijní diplomacie Josep Borrell a turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu budou snažit urovnávat neshody ohledně naplňování paktu. Turecký prezident Erdogan považuje finanční podporu dohodnutou v roce 2016 za nedostatečnou.

Svou politikou cílí Erdogan i na samotné Turky, neboť podle různých zdrojů je téměř 80 procent Turků nespokojeno, že na jejich území přebývá více než tři a půl milionu imigrantů. Erdogan svými projevy propaguje islámský nacionalismus a vzývá „Nové Turecko“, které by mělo navázat na bývalou Osmanskou říši. To se mu viditelně daří a mnoho Turků si myslí, že se to Erdoganovi podaří. Osmanská říše byla jednou z největších a nejmocnějších říší v prostoru při Středozemním moři a existovala v letech 1299 – 1922. V té době zahrnovala oblasti Malé Asie, Balkánu, Černomoří, Blízkého a Středního východu a severní Afriky. Osmanská říše měla od 16. století zcela islámský charakter „Božího státu“, ve kterém již od počátku vládli sultáni dynastie Osmanů. Obyvatelé Osmanské říše silně vyznávali náboženství islámu a jejich život se řídil dle hlavního náboženského textu islámu – Koránu. Některé výroky v Koránu jsou pro nás zcela nepřijatelné, ale pro muslimy zcela zásadní. Celá Evropa tak musí být velmi ostražitá, aby své vize Erdogan neuskutečnil, neboť to by byl opravdu konec Evropy, která prioritně vychází z křesťanství.  

Naše hnutí SPD upozorňuje, že musíme brát výhružky tureckého prezidenta Erdogana vážně, a hlavně činit takové kroky a opatření, aby nemohl své šílené ambice naplňovat. Představitelé Evropské unie už musí problémy s Tureckem rychle a adekvátně řešit, a ne jenom spoléhat, že zašle další unijní peníze do Turecka a tím bude problém s imigranty zase na čas vyřešen.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace