Rozvoral (SPD): Hlasovali jsme proti vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2021

21.12.2020 14:23

Při schvalování státního rozpočtu poslanci SPD prokázali, že prosazují priority vyplývající z programu hnutí.

Rozvoral (SPD): Hlasovali jsme proti vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2021
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Minulý pátek byl v Poslanecké sněmovně schválen návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Vládní návrh počítající se schodkem 320 miliard nakonec podpořili poslanci za hnutí ANO, ČSSD a KSČM.

Poslanci za hnutí SPD hlasovali proti vládnímu návrhu státního rozpočtu ve třetím čtení, neboť k němu měli podstatné výhrady. V rámci jeho druhého čtení předložili více než dvě desítky pozměňovacích návrhů spočívajících v přesunu peněz uvnitř rozpočtu, které považovali za důležité, a byly v souladu s naším programem.

Anketa

Chcete Pavla Rychetského za prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 11568 lidí

V rámci naplánovaného posledního projednávání státního rozpočtu ve středu 16. prosince poslanci na návrh Romana Kubíčka (ANO) odložili hlasování o návrhu státního rozpočtu na příští rok do pátku, neboť menšinová vláda ANO a ČSSD neměla dojednanou podporu pro jeho schválení. Komunisté, kteří kabinet v dolní komoře tolerují, podmiňovali své hlasy přesunem deseti miliard korun z kapitoly obrany do rozpočtové rezervy. K tomuto požadavku komunistů se vyhradila ČSSD, že za těchto podmínek rozpočet v žádném případě nepodpoří. Před polední přestávkou premiér Babiš ve Sněmovně přiznal, že vláda nyní podporu pro návrh rozpočtu nemá, a pak apeloval na opoziční poslance, aby opustili při hlasování o rozpočtu jednací sál, čímž by umožnili jeho schválení. Žádná z opozičních stran jeho požadavku nevyhověla. Za hnutí SPD to premiérovi sdělil ve svém vystoupení náš předseda Tomio Okamura. Po polední přestávce už Sněmovna o rozpočtu nejednala kvůli vyžádaným přestávkám pro poslanecké kluby ANO, ČSSD a KSČM. V nich premiér Andrej Babiš jednal s komunisty i se sociálními demokraty.

Páteční jednání proběhlo dle předpokladů. Opoziční strany kritizovaly návrh státního rozpočtu a naopak zástupci vládních stran a komunisté ho podporovali. Schválené pozměňovací návrhy byly přijaty z dílny ANO, ČSSD a komunistů, ostatní byly zamítnuty, včetně všech předložených hnutím SPD. Ve 13 hodin odpoledne proběhlo to nejdůležitější hlasování: přítomno 106 poslanců, 56 poslanců pro, 50 proti.

Nakonec se premiérovi podařilo „přesvědčit“ jak ČSSD, tak komunisty. Z armádního rozpočtu tak bylo přesunuto 10 miliard korun, které se tam údajně hned na začátku příštího roku vrátí zpět. Toto jednání a jeho průběh zcela odhalilo nejednotnost poslanců zvolených za ČSSD a KSČM, čímž byl vyslán silný signál pro občany, aby těmto politickým stranám v nadcházejících parlamentních volbách na podzim příštího roku neodevzdali svůj hlas. 

Hnutí SPD své postoje nemění a nebojí se je veřejně prosazovat, což prokázalo i v rámci projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Hnutí SPD by rozpočet podpořilo pouze na základě splnění svých podmínek a schválení námi předložených pozměňovacích návrhů. Jelikož se tak nestalo, tak poslanci za hnutí SPD hlasovali proti schválení státního rozpočtu na rok 2021.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…