Rozvoral (SPD): Hnutí SPD podporuje mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou

16.03.2022 17:36

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD podporuje mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém upozorňujeme, že vláda Petra Fialy neřeší extrémní zdražování a české občany nechala na holičkách, zatímco vlády ostatních zemí Evropy lidem pomáhají. 

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí
V ČR je nyní v přepočtu na počet obyvatel dvakrát více uprchlíků, než mělo Německo v době vrcholící imigrační krize. Hnutí SPD podporuje mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Chceme mír, a nikoliv válku. Konflikt na Ukrajině ukazuje všechny slabiny ČR, jako jsou naprosto nedostatečná energetická, surovinová a potravinová soběstačnost a nezávislost. Vláda Petra Fialy se snaží protlačit korespondenční volbu, která je ohrožením demokracie a napomáhá manipulacím.

1. Vláda Petra Fialy neřeší extrémní zdražování a české občany nechala na holičkách, zatímco vlády ostatních zemí Evropy lidem pomáhají.

Neschopnost Fialovy vlády řešit zdražování přichází naše občany doslova pěkně draho. Lidé v ČR musí platit předražené ceny energií, pohonných hmot a potravin, zatímco vlády ostatních evropských zemí občanům účinně pomáhají a zlevňují. Polsko snížilo DPH na pohonné hmoty z 23 na 8 %, DPH na základní potraviny a plyn na 0 % a elektřinu na 5 %. Maďarsko reguluje ceny potravin a zastropovalo cenu pro pohonné hmoty. Francie limituje zvyšování cen elektřiny a vrací 100 eur šesti milionům domácností. Belgie snížila DPH na elektřinu z 21 % na 6 % od 1. března do 1. července letošního roku. Nizozemí snížilo daně za energie pro 8 milionů domácností. Španělsko také snižuje daně. Bulharsko zmrazilo ceny elektřiny a dalších položek. Rakousko pozastavuje ekologickou daň a vynakládá 1,7 miliardy eur na zmírnění dopadů stoupajících cen elektřiny. Ceny pohonných hmot (PHM) v České republice stouply za poslední týden v průměru již na 50 korun za litr nafty a 47 korun za litr benzínu. Vláda Petra Fialy (ODS) jako „řešení" navrhla skončení povinného přimíchávání biopaliv do pohonných hmot a zrušení silniční daně, což ale ve skutečnosti žádné řešení zdražování není. Ukončení povinnosti přimíchávání biopaliv není povinné a nepochybně bude pokračovat, a navíc by zlevnilo jeden litr pohonných hmot pouze zhruba o jednu korunu. Zrušení silniční daně se dokonce týká pouze vozidel podnikatelů. Tato daň se vypočítává podle objemu motoru a je v rozmezí 1 200 až 4 200 korun za rok. Zrušení silniční daně se netýká všech občanů. Koaliční vláda SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN nechává české občany na holičkách. Nadále se všechno pro naše občany zdražuje. Inflace v únoru byla nejvyšší za posledních 25 let a dosáhla 11,1 %. V poměru k lednovým cenám byl zaznamenán skok o dalších 1,3 %. Předpokládá se, že růst cen bude v nejbližších měsících ještě zrychlovat. Česká národní banka patrně koncem března dále zvýší své úrokové sazby a renomovaní ekonomové již dnes hovoří o inflaci na hranici 13 % a více. Přitom Vláda ČR má k dispozici regulační nástroje podobné jako Polsko anebo Maďarsko, ale dokazuje, že je neschopná a není občanům prospěšná. Kdyby jednala čestně, musela by podat demisi. 

2. V ČR je již nyní v přepočtu na počet obyvatel dvakrát více uprchlíků, než mělo Německo v době vrcholící imigrační krize.

V České republice je nyní více než 200 tisíc uprchlíků z Ukrajiny a další stále přicházejí. Již v současné době máme v přepočtu na počet obyvatel dvakrát více uprchlíků, než mělo Německo v době vrcholící imigrační krize. Podporujeme pomoc ukrajinským uprchlíkům po nezbytně nutnou dobu. Zaznamenáváme však také velké množství zpráv od našich občanů, kteří mají v této souvislosti a vzhledem k velmi zadluženému státnímu rozpočtu obavy o udržitelnost našeho zdravotního systému, situaci na pracovním trhu, ve školství, bezpečnost a trápí je zdražování. Ze strany vlády Petra Fialy stále chybí, přes opakované výzvy, informace o plánu, jakým konkrétním způsobem chce vláda tyto klíčové oblasti řešit a nebyl narušen sociální smír v naší republice. Vládou Petra Fialy (ODS) jsou uprchlíkům přiznávány větší dávky na osobu (5 tisíc korun), než je pro české občany částka životního minima (3 860 korun jednotlivec a 6 250 korun dva dospělí). Zásadně také postrádáme v této věci aktivitu OSN a OBSE. Navíc, vláda odsouhlasila škrtnutí 14 miliard korun pro zdravotní pojišťovny, což zhorší dostupnost zdravotní péče. S tím hnutí SPD nesouhlasí.  

3. Hnutí SPD podporuje mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Chceme mír, a nikoliv válku.

Mezi Ruskem a Ukrajinou proběhlo v turecké Antalyi minulý týden další jednání, tentokrát mezi ministry zahraničí Lavrovem a Kulebou, o podmínkách ukončení válečného konfliktu na Ukrajině. Podle dostupných informací tato schůzka nepřinesla zásadní posun. Očekáváme nalezení východiska, které umožní zajištění bezpečí, stability v celém regionu a ukončení tohoto ozbrojeného konfliktu. Přesto však na obou stranách k jistým posunům dochází, protože prezident Ruské federace Vladimir Putin připustil společné jednání k nalezení východiska k ukončení bojů s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenskym a aktivně v této věci vystupuje v roli prostředníka zejména stát Izrael. Hnutí SPD toto vítá. Chceme mír, a nikoliv válku, a proto i nadále odmítáme vývoz zbraní a munice na Ukrajinu, který podporuje pouze další eskalaci konfliktu.

4. Konflikt na Ukrajině ukazuje všechny slabiny ČR, jako jsou naprosto nedostatečná energetická, surovinová a potravinová soběstačnost a nezávislost.

Konflikt na Ukrajině ukazuje všechny slabiny ČR, jako je naprosto nedostatečná energetická, surovinová a potravinová bezpečnost. Již v roce 2016 jsme v programu SPD popsali tyto zásadní nedostatky společně s nepřipraveností ČR v oblasti bezpečnostní a obranné politiky a navrhovali jsme konkrétní změny v legislativě a koncepci výstavby české armády, protože naše armáda musí být připravena na obranu území našeho státu. Česká armáda nesmí sloužit jako expediční sbor sloužící cizím zájmům. Dnes dochází na naše slova a je zcela evidentní, že k těmto změnám dojít musí. Hnutí SPD bude nadále prosazovat nutné změny v obranné a bezpečnostní politice ČR. Vláda Petra Fialy také neplní povinnost připravit energetickou koncepci ČR a dostatečné strategické zásoby surovin a potravin pro krizové stavy. Hnutí SPD také dlouhodobě prosazuje přímou účast občanů na rozhodování o zásadních otázkách, jejíž nutnou podmínkou je přijetí funkčního zákona o referendu.

5. Vláda Petra Fialy se snaží protlačit korespondenční volbu, která je ohrožením demokracie a napomáhá manipulacím.

Vláda Petra Fialy (ODS) evidentně považuje za svou prioritu zavedení „korespondenčních voleb" a chce ji projednat již na následující schůzi Sněmovny, která začíná 22. března. Přijetí této novely volebního zákona je ohrožením demokracie a ohrožuje regulérnost voleb. Svědčí o tom zkušenosti ze zahraničí (viz poslední prezidentské volby v USA a Rakousku). Jelikož v případě korespondenčních voleb nelze zajistit tajnou volbu, tak neexistuje jistota, že odesílatelé volebních lístků skutečně volili sami a nezávisle. Proto hnutí SPD sbírá podpisy pod „Petici proti ohrožení demokracie prostřednictvím korespondenční volby", kterou lze najít na tomto odkazu ZDE a vyzýváme naše členy, příznivce a širokou veřejnost o připojení podpisů pod tuto petici a také o její maximální šíření, aby mohla být včas projednána Petičním výborem Sněmovny.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…