Rozvoral (SPD): Je nutné odmítnout a opustit zhoubnou energetickou politiku Evropské unie

16.12.2023 10:11 | Komentář

Ve středu odpoledne, na základě kritiky opozice a zástupců firem, vláda schválila alespoň nějakou minimální pomoc vysoce náročným firmám s cenami energií pro příští rok ve výši 3,5 miliardy korun.

Rozvoral (SPD): Je nutné odmítnout a opustit zhoubnou energetickou politiku Evropské unie
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

To ale v žádném případě neřeší problém firem a domácností v České republice v souvislosti s extrémním nárůstem cen za energie, které budou platné v roce 2024.  

Hnutí SPD není osud českých občanů, potažmo firem lhostejný, a silně kritizuje vládnoucí pětikoalici v čele s premiérem Petrem Fialou za nečinnost řešení problému drahých energií. Vláda měla připravit systémovou pomoc firmám i občanům hned, jak Energetický regulační úřad definitivně rozhodl o výrazném zvýšení regulované části ceny elektřiny a plynu pro rok 2024. Vláda už věděla, že konkrétně půjde o zdražení plateb za obnovitelné zdroje energií a za distribucí u domácností o 66 procent a u firem až o 190 procent. V případě průmyslově náročných oborů půjde až o likvidační zdražení energií podkopávající mezinárodní konkurenceschopnost českých firem.

Vláda přitom až do té doby lhala, že se ceny energií pro domácnosti příští rok nezvýší, anebo maximálně o jednotky procent. Poplatky na obnovitelné zdroje ve výši 65 miliard korun vláda také přenesla od nového roku na občany a firmy. U firem je to dokonce sedminásobný nárůst. Z tohoto důvodu jsem jako místopředseda poslaneckého klubu hnutí SPD v rámci posledního jednání Sněmovny v tomto roce, navrhl zařadit na program jednání bod s názvem: „Fialova vláda odmítá řešit vysoké ceny energií“, týkající se právě vládní podpory firmám a občanům v souvislosti s drahými energiemi. Tento návrh ale společně ještě se třemi dalšími vzešlými z poslaneckého klubu SPD nebyly koaličními poslanci schváleny.

Dosáhli jsme alespoň toho, že vláda na základě naší kritiky, potažmo celé opozice zastoupené ve Sněmovně, nakonec narychlo rozhodla alespoň o velmi malé pomoci vybraným firmám ve výši 3,5 miliardy korun. Tato malá pomoc by měla cílit pouze na 25 tisíc podniků a vůbec se nebude týkat více jak půl milionu českých firem, což v reálu znamená, že například obchod a cestovní ruch, řemesla nebo stavebnictví budou nadále čelit plnému dopadu unáhlených a škodlivých kroků vlády, která otázku drahých energií dlouhodobě neřeší. 

V otázce zdražování elektřiny v České republice má hnutí SPD zcela jasno. Zásadní příčinou je, kromě neschopné a nekompetentní vládní pětikoalice, zhoubná energetická politika EU, Green Deal a spekulativní systém obchodování s emisními povolenkami. Tento model je nutné odmítnout a opustit a je třeba provozovat vlastní energetickou politiku v národním zájmu ČR. To ale probruselská Fialova vláda neučiní, a proto nejlepším řešením pro naše občany by byl konce této vlády. Hnutí SPD chce být součástí příští vlády, ve které by vždy hájila zájmy českých občanů a firem. Příští rok nás čekají troje volby, ve kterých chce hnutí SPD uspět. Vše ale bude záležet na voličích. Hnutí SPD své sliby plní.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy