Rozvoral (SPD): Je nutné zabránit zneužití pandemie k politickým cílům

19.08.2020 10:44

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Je nutné zabránit zneužití pandemie k politickým cílům
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém informujeme, že hnutí SPD podpoří návrh zákona, který umožňuje hlasovat v podzimních krajských a senátních volbách maximálnímu počtu voličů i v případě karantény. Hnutí SPD zcela odmítá pokusy USA vtáhnout Českou republiku do nepřátelské pozice a konfrontace k Rusku a Číně. V současné situaci je třeba v Bělorusku ukončit násilí, a to z obou stran. Hnutí SPD podpoří návrh na zmrazení platů ústavních činitelů, který jsme již před dvěma lety sami navrhovali. Je nutné zabránit zneužití pandemie k politickým cílům. Výsledek cesty předsedy Senátu zásadně poškodí naše vztahy s Čínou a jde o kroky čistě v zájmu USA.

1. Hnutí SPD podpoří návrh zákona, který umožňuje hlasovat v podzimních krajských a senátních volbách maximálnímu počtu voličů i v případě karantény
Tento týden zasedne mimořádně sněmovna, aby ve stavu legislativní nouze projednala návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování v podzimních krajských a senátních volbách. Cílem tohoto zákona je umožnit hlasovat maximálnímu počtu voličů i v případě karantény a zároveň ochrana členů okrskových volebních komisí před voliči, kteří jsou v karanténě. SPD navrhlo v rámci tohoto zákona celou řadu úprav. Jednoznačně jsme odmítli návrh hlasovat prostřednictvím zmocněnce, protože volební právo je přímé a nepřenosné. Také jsme odmítli možnost korespondenčního hlasování, protože zde může docházet k manipulaci s volebními lístky, viz například poslední prezidentské volby v Rakousku, které dokonce musely být anulovány a opakovány. Poslanci SPD návrh tohoto zákona podpoří, včetně návrhu pro zvýšení odměn členům okrskových volebních komisí o 500,- Kč.

2. Hnutí SPD zcela odmítá pokusy USA vtáhnout Českou republiku do nepřátelské pozice a konfrontace k Rusku a Číně
USA nemají žádné morální ani jiné právo poučovat jiné státy, co je svoboda a demokracie. Současné USA jsou morálně rozvrácenou zemí s obrovským zadlužením. Jejich ekonomická stabilita je bohužel stále více závislá na udržení světové nadvlády a dolarizaci světové ekonomiky. Česká republika se nesmí stát pěšákem v boji USA za udržení světové nadvlády. Naprosto odmítáme zbytečné nákupy zbraní z USA, odmítáme plány na základnu USA na území České republiky a jsme proti účasti českých vojáků ve vojenských intervencích v zájmu USA bez podpory mezinárodního práva. Česká republika musí mít dobré obchodní vztahy a politickou komunikaci se všemi velmocemi. Cílem naší zahraniční politiky nesmí být konfrontace za každou cenu a zvyšování napětí.

Anketa

Věříte, že ODS a TOP 09 půjdou do sněmovních voleb společně?

4%
11%
hlasovalo: 9009 lidí

3. V současné situaci je třeba v Bělorusku ukončit násilí, a to z obou stran
Pokud má opozice námitky proti výsledku voleb, měl by nastoupit především požadavek na přepočítání volebních hlasů. Požadavky na předání moci nebo opakování voleb musí být podloženy fakty a nikoliv pouze odporem k vládě autoritáře prezidenta Lukašenka. V této souvislosti jsou výzvy premiéra Babiše k sametové revoluci v Bělorusku neuvážené. Proti jeho vládě protestovaly na Letné statisíce lidí, a přesto se hnutí SPD jasně postavilo za výsledek voleb v České republice. Žádného vděku za současné výzvy k majdanu v Bělorusku se premiér Babiš nedočká, naopak se dočká majdanu sám.

4. Hnutí SPD podpoří návrh na zmrazení platů, který SPD již před dvěma lety sama navrhovala
Do parlamentu přichází návrh na zmrazení platů. Média mlčí o tom, že jde o dva roky starý návrh hnutí SPD, který tehdy nezískal podporu sněmovních stran. Návrh je pro nás stále správným řešením v současné situaci a poslanci klubu SPD ho podpoří.

5. Je nutné zabránit zneužití pandemie k politickým cílům
Vláda chce opět zavést plošná opatření proti nákaze covid-19. V této souvislosti je nutné si položit následující otázky: 1. Jaké je skutečné a reálné zdravotní riziko u nemoci, která u drtivé většiny pozitivně testovaných probíhá nyní bez příznaků nebo s lehkým průběhem? 2. Nemůže dojít k nárůstu rizik u ostatních diagnóz, kde dojde k prodloužení času léčení nebo péče vlivem omezení provozu, nebo vlivem karantény? 3. Proč se nedaří chránit ohrožené skupiny seniorů v domovech seniorů? 4. Jaká je skutečná realita efektivity takzvané chytré karantény? 5. Prověřují se informace o efektivním účinku některých dostupných a relativně levných léků, které byly podány starším lidem s příznaky nemoci? Je nutné zabránit zneužití pandemie k politickým cílům. Připomínáme úvahy ministra vnitra Hamáčka z ČSSD o odkladu voleb a o hlasování na dálku. A upozorňujeme na neukončené šetření ohledně netransparentních veřejných zakázek.

6. Cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan poškodí zájmy České republiky
Předseda Senátu Vystrčil z ODS překračuje svůj ústavní rámec činnosti. Za zahraniční politiku odpovídá vláda a prezident republiky. Jde o stejnou věc, jako by předseda parlamentu Číny navštívil sjezd Sudetských Němců a jednal s nimi jako s oficiálními představiteli českého státu. Výsledek cesty předsedy Senátu zásadně poškodí naše vztahy s Čínou a jde o kroky čistě v zájmu USA.

Hnutí SPD má nové webové stránky: www.spd.cz

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice