Rozvoral (SPD): Milí přátelé, přeji vám všem příjemné a klidné Velikonoce

15.04.2022 14:51

Opět nadešel čas velikonočních svátků a my máme možnost po dvouleté pauze, zapříčiněné koronavirovými opatřeními, oslavit Velikonoce tak, jak jsme zvyklí, se svými rodinami, blízkými a přáteli a uctít tradice, které tento křesťanský svátek doprovází.

Rozvoral (SPD): Milí přátelé, přeji vám všem příjemné a klidné Velikonoce
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD na základě našeho programu hájí a prosazuje občanskou i národní svobodu, přímou demokracii na základě širokého referenda, duchovní a kulturní evropské tradice a národní hrdost. Bojujeme za dědictví našich předků, kteří udrželi a vybojovali naše národní práva, a nikdy nepřipustíme jejich zcizení. Naši občané mají právo žít v zemi, která je jejich dědictvím, a udržovat její kulturu a tradice, mezi které oslava velikonočních svátků bezesporu patří.   

Termín Velikonoc je pohyblivý, datum se rok od roku mění a připadá na první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti, tedy na měsíc březen či duben. Letos vycházejí dva dny pracovního volna v souvislosti s velikonočními svátky na dnešní den a následující pondělí 18. dubna. Velikonoce jsou největším svátkem křesťanů, kdy během Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a Velikonoční neděle si věřící připomínají umučení a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Tyto dny jsou součástí naší křesťanské kultury a tradic.

Velikonoce kromě svého křesťanského obsahu zahrnují také lidové zvyky spojené s jarním novoročím, obnovou přírodních sil a zahájením zemědělských prací. Objevují se tak různé obyčeje a magické praktiky, které mají zajistit ochranu a plodnost. V Česku je prastarou tradicí hodování a pomlázka. Velikonoční pondělní ráno je typické tím, že muži a chlapci chodí po domácnostech svých známých a šlehají ženy a dívky ručně vyrobenou pomlázkou z vrbového proutí a pronášejí koledy. Za odměnu dostanou od vyšupaných dívek a žen barevné vajíčko jako symbol jejích díků a prominutí. Pověst praví, že dívky mají být na Velikonoce vyšlehány, aby zůstaly celý rok zdravé a uchovaly si plodnost. V některých oblastech ženy mohou pomlázku oplatit odpoledne, kdy vylívají na muže a chlapce kbelíky studené vody.

Hnutí SPD přeje všem pohodové a klidné prožití velikonočních svátků. Zachovejme tradice, které se k tomuto svátku jara váží, a předávejme je budoucím generacím.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …