Rozvoral (SPD): Naši úctu si zaslouží všichni, kteří položili svůj život za naši republiku

08.05.2019 15:54

Už je tomu 74 let, co byla osvobozena naše vlast od nacismu a byly ukončeny boje v rámci II. světové války. Je naší povinností nezapomínat na ty, kteří nejcennější obětí – svým životem – přispěli k jejímu ukončení a nám tak zabezpečili svobodu.

Rozvoral (SPD): Naši úctu si zaslouží všichni, kteří položili svůj život za naši republiku
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD bude vždy prosazovat a podporovat vlastenectví našich občanů a prohlubovat u nich pocit národní hrdosti. Je to součástí národní kultury, kterou musíme udržet i pro další generace. To v minulosti prokázali naši předci a dědové v krizových situacích, mezi které řadíme i obě světové války. Řada z nich v těchto válkách za naši vlast položila své životy.

V těchto květnových dnech si znovu, jako každý rok připomínáme ukončení druhé světové války a osvobození naší republiky od nacismu. Vlastní osvobození Československa od německých okupantů bylo v roce 1945 jednou z posledních událostí druhé světové války. Součástí osvobození Československa byla Pražská ofenzíva vedená Sovětským svazem z východní fronty, dále osvobození západních Čech americkou armádou a květnové povstání českého lidu. I v těchto posledních dnech bojů při osvobození naší republiky padlo mnoho příslušníků všech armád, kteří se na osvobození podíleli. V bojích padlo i mnoho civilistů.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Proto je naši povinností si s úctou připomínat ty, kteří položili své životy, a to nejenom při samotném osvobození naší republiky v květnových dnech roku 1945, ale v průběhu celé druhé světové války. V rámci ní se odhaduje, že celkové ztráty na životech představují více než 72 milionů lidí. Civilní oběti představují asi 47 milionů, včetně asi 20 milionů lidí, kteří zemřeli během války v důsledku hladu a nemocí. Vojenské ztráty představují asi 25 milionů, včetně 5 milionů válečných zajatců. Počet padlých československých vojáků se odhadují na 25 tisíc, polských vojáků 700 tisíc, maďarských vojáků okolo 300 tisíc a např. amerických vojáků padlo více jak 400 tisíc a o podobný počet vojáků přišlo Spojené království. O nejvíce vojáků v průběhu celé druhé světové války přišel Sovětský svaz, kde se uvádí počet kolem 9 milionů padlých vojáků. 

Mějme tento počet obětí stále na paměti, a nedopusťme, aby se takovéto strašné události ještě někdy v budoucnosti opakovaly. Připomínejme si události II. světové války a s úctou vzpomeňme na všechny padlé, protože naše svoboda byla vykoupena jejich životy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.