Rozvoral (SPD): Ne islámu, ne teroristům

05.11.2020 19:58

Teroristický útok ve Vídni příznivcem Islámského státu si vyžádal čtyři mrtvé a mnoho zraněných.

Rozvoral (SPD): Ne islámu, ne teroristům
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

V pondělí večer v centru Vídně zastřelil dvacetiletý mladík s albánskými kořeny čtyři lidi a dalších dvacet dva osob zranil, z toho sedm vážně. Útočníka po tomto hrůzném činu policie na místě zastřelila. Podle rakouských úřadů byl pachatel příznivcem teroristické organizace Islámský stát (IS). Loni byl odsouzen kvůli teroristickému spolčení a v prosinci byl podmínečně propuštěn.

Hnutí SPD vyjadřuje hlubokou soustrast rodinám obětí i rakouskému národu v souvislosti s následky teroristického útoku ve Vídni. Útoky příznivců IS ve Francii a Rakousku zaznamenávají trend rostoucího násilí a nenávisti po celé Evropě, což potvrzuje zrůdnost masové imigrace a islamizace. Proto hnutí SPD požaduje nemilosrdnou deportaci nelegálních imigrantů a nulovou toleranci nelegální imigrace.

Oběťmi útoku, když pachatel v pondělí střílel v centru Vídně poblíž synagogy, se stali dva muži a dvě ženy a podle vídeňského starosty Michaela Ludwiga jsou další lidé v nemocnicích v kritickém stavu. Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer následně sdělil, že zastřeleným atentátníkem byl Kujtim Fejzulai, který měl pas Rakouska a Severní Makedonie. K hnutí Islámský stát se chtěl připojit v Sýrii, kam se v roce 2018 pokusil vycestovat. Loni v dubnu byl odsouzen k 22 měsícům za teroristické spolčení, ale v prosinci byl podmínečně propuštěn s tím, že vzhledem k nízkému věku spadal pod jurisdikci pro mladistvé. Po razii v pachatelově vídeňském bytě bylo v metropoli a ve spolkové zemi Dolní Rakousy provedeno dalších 18 domovních prohlídek a předběžně zadrženo 14 osob. Podle vyšetřovatelů měl útočník automatickou zbraň, pistoli i mačetu. Munici pro kalašnikov si podle portálu rakouského listu Heute v polovině července obstaral na Slovensku. Slovenská policie v reakci uvedla, že na případu spolupracuje s rakouskými kolegy.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Na úterním mimořádném zasedání rakouská vláda schválila třídenní státní smutek. Památku obětí Rakousko v úterý odpoledne uctilo minutou ticha a přes internet bude přenášena mše z chrámu svatého Štěpána ve Vídni. Solidaritu Rakousku kvůli útoku ve Vídni vyjádřila řada lídrů zemí z celého světa, včetně našeho prezidenta Miloše Zemana. Americký prezident Donald Trump zdůraznil, že je nutné se spojit v boji proti islamistickému terorismu. Rakouský kancléř Sebastian Kurz ve svém úterním projevu k národu označil útok za beze vší pochybnosti islamistický čin, motivovaný nenávistí vůči rakouskému způsobu života. Slíbil ochranu demokracie a vypátrání strůjců tohoto teroristického činu. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen tento teroristický útok označil za nejhorší v novodobé historii Rakouska. Kvůli útoku posílily kontrolu hranic Rakousko, Německo, Česko, Slovensko a Itálie.

Hnutí SPD neustále a již několik let upozorňuje na hrozbu, kterou s sebou přinášejí nelegální imigranti, kteří nepolevují ve svém zájmu dostat se do Evropy. Proti tomuto jejich úsilí nijak radikálně nepostupuje Evropská unie, čímž přispívá k islamizaci Evropy. Odmítáme masovou imigraci a požadujeme možnost kontroly našich hranic, aby se sem nemohli dostat nelegální imigranti a teroristi. Naše hnutí nechce v České republice žádnou islámskou ideologii, což dokladujeme tím, že jsme ve Sněmovně již před několika měsíci podali návrhy zákonů na zákaz propagace islámské ideologie a zákaz islámského zahalování na veřejnosti. V hnutí SPD nám jde o zajištění bezpečnosti našich občanů.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…