Rozvoral (SPD): Německou okupaci Československa v roce 1939 je nutné připomínat

14.03.2023 16:57 | Komentář

Zítra tomu bude již 84 let, kdy vojska nacistického Německa z příkazu Adolfa Hitlera zahájily násilné obsazování území Čech a Moravy. Po násilném napadení Polska dne 1. 9. 1939 to byl další krok k rozpoutání válečných bojů II. světové války.

Rozvoral (SPD): Německou okupaci Československa v roce 1939 je nutné připomínat
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD si s úctou ke všem padlým, kteří přišli o život během této největší a nejtragičtější války v novodobých dějinách, připomíná každoročně 15. březen jako vzpomínku na tento den, kterým v roce 1939 začalo pro Československo těžké období, jež bylo ukončeno po více jak šesti letech. V lednu roku 2020 jsme v Poslanecké sněmovně navrhli zákon, aby byl nově významným dnem také 15. březen, a to jako Den památky obětí okupace českých zemí nacistickým Německem.

Německé armádní jednotky vstoupily pod vedením generála Blaskowitze dne 15. března 1939 v ranních hodinách na neobsazené území Čech a vojska generála Lista na Moravu. Po sedmé hodině večer vjel do obsazeného Pražského hradu sám Adolf Hitler, který o den později vydal výnos o zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Na základě tohoto protektorátu měly české země požívat autonomie, nicméně ta byla prakticky jen na papíře.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Češi se stali obyvateli Německé říše druhé kategorie. Vedle pronásledování odpůrců nacismu docházelo i k upozaďování všeho českého. Došlo k rozpuštění parlamentu a zrušení stávajících politických stran, přičemž jediným povoleným politickým uskupením se stalo tzv. Národní souručenství. Je nezpochybnitelným historickým faktem, že Němci chtěli náš národ vyhladit.

Dnem 15. března 1939 tak naše republika přišla o zbytky jakékoli státní suverenity. Nastolená německá nadvláda byla naplňována cíleným nacistickým terorem. Ten spočíval ve vyvražďování českých občanů, čímž jednoznačně naplnil genocidní rysy a genocidní charakter. O život přišlo mnoho pravých vlastenců, kteří se různou formou stavěli nacistům na odpor, jen proto, že chtěli bránit svou rodnou vlast.

Podle zveřejněných výstupů a výsledků bádání historiků Vojenského ústředního archivu v Praze činí počet obětí německého nacismu zhruba 343 tisíc osob (včetně žen a dětí) v rámci celého někdejšího československého státu. Nutno též připomenout, že více jak 120 tisíc lidí zemřelo po druhé světové válce na následky týrání, perzekucí, na následky věznění v koncentračních táborech a ve věznicích, na následky tzv. totálního nasazení apod. Všichni si zaslouží naší hlubokou úctu.

Zavazuje nás to k tomu, abychom již nikdy nedopustili, aby se něco podobného v budoucnu opakovalo. Hnutí SPD vzhledem k úctě k historické pravdě, a hlavně s ohledem na úctu k obětem německé nacistické okupace, si bude každoročně s pietou připomínat tyto osudové březnové dny.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…