Rozvoral (SPD): Nesouhlasíme s trvalou přítomností jakýkoliv cizích vojsk na území ČR

19.04.2022 13:51 | Komentář

Hnutí SPD vyjadřuje odmítavé stanovisko k záměru zřídit na území České republiky vojenskou základnu USA a žádáme Vládu ČR, aby svévolně v této věci nerozhodovala a aby v této věci vypsala celostátní referendum.

Rozvoral (SPD): Nesouhlasíme s trvalou přítomností jakýkoliv cizích vojsk na území ČR
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Z vyjádření některých zástupců pětikoalice je patrné, že chtějí zřídit na území České republiky vojenskou základnu USA. Má o tom ve Spojených státech podle svých slov jednat ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která se pasovala na tu, jež ví nejlépe, jak řídit naši Armádu ČR, a co je pro naši zemi v otázkách bezpečnosti nejlepší. Dalším z aktivních politiků v této oblasti je ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který v pořadu Partie CNN Prima New uvedl, že pro případ přítomnosti Spojených států v České republice by mohly přicházet v úvahu základny v Přerově či Mošnově. Nijak už ale neřeší, jak pomoci všem našim slušným a pracujícím občanům, aby se vypořádali se stále zvyšujícími cenami energií, pohonných hmot a všech potravin, pouze stále tvrdí, že jeho ministerstvo zajistí výplatu sociálních dávek sociálně slabým občanům, kteří na ně budou mít nárok, tedy včetně všech nepřizpůsobivých, kteří systém vyplácení sociálních dávek dlouhodobě zneužívají. To je ta naše vláda kompetentních odborníků.

Vybudování americké základny na území naší republiky velmi také propagoval na kongresu ODS, který proběhl ve dnech 8. a 9. dubna 2022, europoslanec Alexandr Vondra. Za hnutí SPD jednoznačně říkáme, že nechceme žádnou vojenskou základu USA na území naší republiky a zároveň jsme pro všechny občany, kteří zastávají stejný názor, připravili možnost podepsat petici, která je dostupná ke stažení na webových stránkách hnutí SPD zde. Uvádím text petice: „My, níže podepsaní občané, vyjadřujeme odmítavé stanovisko k záměru zřídit na území České republiky vojenskou základnu USA. Zřízení cizí vojenské základny na našem území je zásadním zásahem do samostatnosti jakékoli země. Nesouhlasíme s trvalou přítomností jakýkoliv cizích vojsk na území ČR a žádáme Vládu ČR, aby svévolně v této věci nerozhodovala a v této věci vypsala celostátní referendum.“

Hnutí SPD vychází ze svého dlouhodobého politického programu a prosazuje zásadní ústavní a legislativní změny směřující k obraně svobody a demokracie v České republice. Za základní princip obrany demokracie považujeme zavedení přímé demokracie a široké zapojení občanů do řízení země. Jedním z nástrojů, kterým lze toto realizovat za dodržení všech zákonných opatření, je právě referendum. Hnutí SPD opět v tomto volebním období předložilo do Sněmovny novelu ústavního zákona o celostátním referendu. Jsme přesvědčeni, že vzhledem k tomu, co v politice prosazuje vládnoucí pětikoalice, je přijetí zákona o celostátním referendu velmi aktuální a potřebné.

Pevně si stojíme za stanoviskem, že občané musí mít právo v referendu rozhodovat o zásadních otázkách týkajících se budoucnosti země.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…