Rozvoral (SPD): Odmítáme diktát Bruselu ohledně omezování přístupu na internet

26.03.2019 12:49

Evropská unie nám chce přikazovat, jak máme nakládat s internetem, s cílem zavést regulaci k informacím.

Rozvoral (SPD): Odmítáme diktát Bruselu ohledně omezování přístupu na internet
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Brusel chce prostřednictvím europoslanců omezit svobodu neomezeného přístupu ke všem informacím, které lze získat na internetu. Dosáhnout toho chce prosazením směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu v rámci všech zemí Evropské unie. 

Dnes se bude v Evropském parlamentu hlasovat o novele autorského zákona, které si zde předběžně dojednali zástupci více jak 250 organizací v rámci zemí Evropské unie. Patří mezi ně především nakladatelství, zpravodajské agentury, produkční firmy, noviny a rádia. Tito zastánci novely autorského zákona jako hlavní argument uvádějí spravedlivou účast na bohatém a rozmanitém obchodu v rámci sdílení informací. Jde hlavně o článek 11 směrnice týkající se plateb autorských poplatků za sdílení obsahu a článek 13, který ukládá platformám typu YouTube povinnost kontroly, zda zde nahraný obsah neporušuje autorská práva.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Novela autorského zákona má ale hodně odpůrců, kterým vadí právě dva výše zmiňované články. Nechtějí mít omezený přístup k informacím a žít v cenzurovaném internetovém prostředí, kde by pomocí blokovacích filtrů byla zajišťována kontrola, zda připojení uživatelé neporušují autorská práva. Tito odpůrci se v rámci zemí EU zúčastnili protestních demonstrací k záchraně internetu, při kterých sehnali přes pět milionů podpisů. Účastníky demonstrací byli převážně mladí lidé, kteří internet každodenně využívají, a to například v rámci studií. Demonstrovalo se v Polsku, Portugalsku, Rakousku, Francii, Nizozemsku a Dánsku. Nejpočetnější demonstrace proběhly v Německu, kde v Berlíně a Mnichově dosahoval počet demonstrantů několik desítek tisíc. Celkem se v Německu konaly demonstrace ve více jak 40 městech. Ze stejného důvodu proběhly demonstrace minulou sobotu i v řadě českých měst. Proti chystané směrnici posilující postavení tvůrců obsahů vůči internetovým gigantům typu Facebook, Google a dalších se demonstrovalo v ulicích Prahy, Brna, Liberce, Pardubic a Jihlavy.     

Hnutí SPD zastává názor, že internet by měl sloužit k tomu, abychom měli přístup ke všem volně dostupným informacím. To považujeme za základní právo všech občanů v dnešní době, která je provázána rychlým rozvojem kvalitních informačních technologií. Nenecháme si diktovat od Evropské unie, aby nám omezovala přístup na internet. Tento návrh zákona z Bruselu je dalším z těch, který jde proti zájmům většiny občanů.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL