Rozvoral (SPD): Odsuzujeme barbarský teror nenávistné islámské ideologie na Srí Lance

25.04.2019 20:21

Islámský stát se přihlásil k sériím teroristických útoků, které spáchali sebevražední atentátníci v metropoli Colombo a na dalších místech na Srí Lance. Mezi více jak tři sta mrtvými je i 45 dětí.

Rozvoral (SPD): Odsuzujeme barbarský teror nenávistné islámské ideologie na Srí Lance
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Na Velikonoční neděli zaútočilo na Srí Lance sedm sebevražedných atentátníků, kteří svůj útok realizovali ve třech kostelech a třech luxusních hotelích. Poslední útok se odehrál na okraji města Colombo a připravil o život tři policisty. Celkem si tyto teroristické útoky vyžádaly 359 mrtvých (z toho je 38 cizinců) a okolo 500 zraněných. Dětský fond OSN (UNICEF) oznámil, že mezi oběťmi je i 45 dětí. K těmto teroristickým útokům se prostřednictvím propagandistické agentury Amak přihlásil Islámský stát: „Pachatelé útoku, jehož terčem byli předevčírem občané zemí koalice a křesťané na Srí Lance, pocházejí z řad bojovníků Islámského státu". Tyto atentáty na Srí Lance odůvodňují jako odvetu za útoky na mešity na Novém Zélandu, při nichž zemřelo padesát muslimů. Ministr obrany Srí Lanky Ruvan Vidžavardene v parlamentu uvedl, že atentáty se připisují na vrub radikální skupině Národní Tauhíd Džamáate (NTJ) vedené kazatelem Zahránem Hašímem, který se odpálil v jednom ze tří hotelů ve městě Colombo. 

Zahrán Haším se svými příznivci se hlásí jako odnož radikální skupiny Srí Lanka Tauhíd Džamáate (SLTJ), jejíž tajemník Abdul Razik byl v roce 2016 zatčen za šíření nenávisti vůči buddhistům. V této návaznosti je NTJ spojovaná s prosincovými vandalskými útoky v buddhistických chrámech v Mawanelle, kde se terči útoku staly tváře soch Buddhy. V červenci roku 2017 NTJ zveřejnila urážlivé video o Buddhovi a buddhistických Sinhálcích v zemi. Haším se také v jednom videu ptal, co udělali muslimové na Srí Lance pro doktora Zakira Naíka (předseda Islámské výzkumné nadace v Indii), který podněcuje nenávist a podporuje terorismus. Ze Srí Lanky sice odešlo několik radikálů bojovat do Sýrie, kde se přidali k Islámskému státu, ale už není evidováno, kolik se jich vrátilo zpět a kolik s nimi přišlo do země džihádistů.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Na Srí Lance byl od pondělního večera vyhlášen výjimečný stav a místní policie dosud v souvislosti s útoky zadržela 60 lidí. Většinu zatčených tvoří místní obyvatelé, policie ale pátrá po možném zapojení cizinců. Mezi zadrženými je i syrský občan. Vyšetřování dosud ukázalo, že mezi pachateli útoků je sedm sebevražedných atentátníků. Svou pomoc nabídl i Interpol, který se k těmto teroristickým útokům vyjádřil prostřednictvím svého generálního tajemníka Jürgena Stocka: „Informace k identifikaci těch, kteří se podíleli na útocích, mohou pocházet odkudkoliv. Interpol má však rozsáhlou mezinárodní síť a také databázi, která je při vyšetřování atentátů nezbytná.“ Premiér Srí Lanky Ranil Vikremasinghe podle agentury Reuters nevyloučil další atentáty.

Naše hnutí SPD nedopustí, aby buňky islámských teroristů zapustily své kořeny v naší republice. Bohužel tyto buňky v rámci zemí Evropské unie již existují a nikdo neví, kdy a jak zase zaútočí. Do nadcházejících voleb do Evropského parlamentu jdeme mimo jiné i s těmito vizemi: Ne islámu, ne teroristům. Zajistíme bezpečnou Českou republiku. Jestli s námi souhlasíte, tak podpořte naše kandidáty v nadcházejících volbách do EP.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…