Rozvoral (SPD): Po dalších španělských volbách značně posílila protiimigrační strana Vox

15.11.2019 12:20

Podle výsledků dalších předčasných voleb, které proběhly ve Španělsku druhou listopadovou neděli, se nedá předpokládat, že se Španělé dočkají stabilní vlády.

Rozvoral (SPD): Po dalších španělských volbách značně posílila protiimigrační strana Vox
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

V proběhlých volbách nejvíce posílila vlastenecká a protiimigrační strana Vox v čele s lídrem Santiago Abascalem.    

Hnutí SPD nevidí situaci v současném Španělsku z pohledu běžných Španělů jako dobrou a k tomu, aby se zde uklidnila politická situace, ani výrazně nepomohly listopadové předčasné parlamentní volby. Ty proběhly z důvodu, že po minulých předčasných volbách konaných v dubnu letošního roku se vítězným socialistům v čele s lídrem Pedro Sánchezem nepodařilo udržet svoji vládu u moci, neboť španělský parlament podruhé nevyslovil důvěru jeho vládě. V těchto listopadových volbách uspěla vlastenecká a protiimigrační strana Vox, které blahopřáli prostřednictvím Twitteru šéfka francouzského Národního sdružení Marine Le Penová nebo šéf italské Ligy Matteo Salvini. Ten napsal, že španělští, stejně jako italští vlastenci chtějí žít ve své zemi v míru a podporovat národní suverenitu. S obsahem tohoto tvrzení plně souhlasíme, totéž chce hnutí SPD pro občany v naší republice. 

Předčasné parlamentní volby konané 10. listopadu 2019 zřejmě neukončí patovou politickou situaci ve Španělsku. I když v těchto volbách vyhráli vládní socialisté, nemají absolutní většinu, tu ale nesestaví ani blok pravicových stran. Takže bude rozhodovat podpora menších politických stran. Sestavení koalice sociálních demokratů a lidovců je nepravděpodobné, neboť ji odmítá jak lídr vítězných španělských socialistů Pedro Sánchez, tak i lídr druhých španělských lidovců Pablo Casado.

Třetí místo v těchto předčasných listopadových volbách obsadila nedávno vzniklá vlastenecká a protiimigrační strana Vox, která získala celkem 52 mandátů (v dubnových volbách 2019 získala tato strana 24 mandátů). Lídr této protiimigrační strany Santiago Abascal na tiskové konferenci konané po sdělení výsledků voleb prohlásil, že se do vlády nehrne. Dále se vyjádřil v tom duchu, že jeho stranu Španělé volili proto, aby zůstala v opozici. Santiago Abascal si stojí za tím, že platí, co říkali v předvolební kampani, že budou vystupovat proti každé vládě, kterou budou chtít uvést nebo sestavovat probruselští socialisté.

Šéf socialistů Pedro Sánchéz naopak po volbách sdělil, že novou vládu představí co nejdříve a že bude jednat se všemi levicovými stranami, tedy i s těmi, se kterými se nedohodl po minulých volbách. Sánchez se zatím pouze předběžně dohodl na koaliční vládě s druhou nejsilnější levicovou aliancí Unidas Podemos. Socialisté úřadujícího premiéra Pedra Sáncheze, kteří v dolní komoře obsadí 120 křesel spolu s Unidas Podemos, kterou vede Pablo Iglesias, budou mít 155 mandátů. K absolutní většině v 350 členné dolní komoře parlamentu však potřebují 176 hlasů.

Hnutí SPD moc nevěří, že bude současná politická situace ve Španělsku v blízké době vyřešena. Žádná z ostatních politických stran, která uspěla v předčasných parlamentních volbách, se nehrne do vlády probruselského premiéra Sanchéze.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.