Rozvoral (SPD): Podpořili jsme automatické navyšování platů učitelů

29.01.2021 9:11

Ve středu v rámci 79. schůze Poslanecké sněmovny byl za plné podpory hlasů poslanců hnutí SPD schválen návrh novely zákona o pedagogických pracovnících, který by měl zvýšit kvalitu vzdělávání na školách a posílit atraktivitu profese učitele.

Rozvoral (SPD): Podpořili jsme automatické navyšování platů učitelů
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Všichni přítomní poslanci za hnutí SPD vyslovili souhlas s vládním návrhem změny zákona o pedagogických pracovnících. Právě i díky hlasům našich poslanců byl schválen pozměňovací návrh, který byl zpracován s cílem navázání platu pedagogických pracovníků na průměrnou nominální mzdu v ČR, spočívající v navýšení platu pedagogických pracovníků minimálně na 130% průměrné mzdy, což dlouhodobě prosazuje hnutí SPD. Při uvažovaném nastavení představuje tarifní složka platu 5/6 celkových mzdových prostředků a nadtarifní složka 1/6.

Návrh zákona, který ještě musí schválit Senát a podepsat prezident republiky, vychází vstříc praktickým potřebám ředitelů škol. Zajišťuje jejich větší pravomoci uznat předpoklad odborné kvalifikace učitele za splněný a zlepší podmínky pro zapojení odborníků z praxe ve středním odborném vzdělávání. Tím napomůže přivést do profese učitele další vhodné kandidáty, kteří prošli odbornou přípravou v jiných oblastech vzdělávání, což přispěje ke zmírnění již nastávajícího nedostatku učitelů, který se má navíc v důsledku stárnutí učitelských sborů dále stupňovat. Z dostupných dat vyplývá, že průměrný věk učitele ve středních školách je 49,4 roku, učitele na druhém stupni základní školy 46,4 roku a v regionálním školství jako celku je to 47,2 roku.

Návrh má pomoci udržet perspektivní a kvalitní učitele ve školství a zvýšení počtu mužů v této profesi. Též se zlepší dostupnost a podmínky tzv. kvalifikačních studií pro uchazeče o vstup do profese učitele. Učitelé mají také dostat příplatek ve výši dvojnásobku průměrného hodinového výdělku za výuku přesčas. Za specializované činnosti např. třídnictví mají dostávat příplatek 1.000 až 2.000 korun měsíčně. Novela mezi pedagogické pracovníky zařazuje také školské logopedy, sociální pedagogy, školní psychology a školní speciální pedagogy.

Hnutí SPD podporou novely zákona o pedagogických pracovnících tak splnilo další ze slibů, které dalo svým voličům v rámci volebního programu pro sněmovní volby v roce 2017, spočívající v tom, že učitelé a žáci jsou pro nás na prvním místě. Schválená novela zajistí větší kvalitu vzdělávání, a to především ve středním odborném vzdělávání a též bude stimulující pro nově nastupující učitele. Je to další potvrzení toho, že hnutí SPD plní své závazky vůči našim občanům.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7