Rozvoral (SPD): Poslanci hnutí SPD hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy

20.10.2023 17:36

V úterý 17. října 2023 dopoledne začala mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k projednání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky.

Rozvoral (SPD): Poslanci hnutí SPD hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD dlouhodobě kritizuje vládní politiku prezentovanou ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů, o čemž svědčí i to, že v polovině volebního mandátu to byl ze strany opozice již třetí pokus (první 2. září 2022, druhý 18. ledna 2023) o vyslovení nedůvěry současné vládě. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
Plně jsme podpořili svolání této mimořádné schůze, neboť nám to, jako opozičnímu hnutí zastoupenému v Poslanecké sněmovně, dává možnost, abychom mohli zmínit některé kauzy doprovázející představitele vládní koalice. Tyto kauzy jsme chtěli řešit v rámci běžných schůzí Poslanecké sněmovny, ale vždy, když některý z opozičních poslanců navrhl bod s touto tématikou, vládní poslanci s arogancí sobě vlastní odmítli zařazení bodu na program jednání.  

Velmi závažné kauzy se stále točí kolem předsedy hnutí STAN, současného 1. místopředsedy vlády a ministra vnitra Víta Rakušana. Zmíním stále projednávanou kauzu DOZIMETR, kdy v této souvislosti lze spatřovat, že Rakušan vlastnil tentýž šifrovaný telefon jako osoby vystupující v této kauze. Rakušan ale nepovažuje za důležité, aby věc okamžitě řešil, vyvodil jasné závěry a odstoupil z pozice ministra vnitra. Vít Rakušan není schopen systémově řídit svůj resort. Navíc nám vadí, že bez projednání ve Sněmovně odsouhlasil na jednání ministrů vnitra členských zemí EU návrh migrační reformy, která má zavést povinnou solidaritu se zeměmi, jež jsou přetížené žádostmi imigrantů o azyl.

Velké nedostatky v rámci řízení země spatřujeme u vlády jako celku. Její složení vychází ze stranických zásluh, což speciálně u této garnitury reálně znamená, že jednotliví ministři jsou zcela odborně nekompetentní. Celková činnost vlády je silně asociální a poškozuje Českou republiku a její občany. Dvouroční působení Fialovy vlády je naprosto tragické a dovedlo Českou republiku k zásadnímu zhoršení ekonomické a sociální situace celé země. Navíc ještě vláda svou politikou zadlužuje naši republiku, žádné zásadní ozdravování veřejných financí neplánuje a současný stav jí vyhovuje. Její „ozdravný balíček“ je jen balíčkem dalšího nehorázného zvyšování daní a okrádání všech slušných a pracujících občanů.

Po více jak třiceti hodinách jednání poslanci vládní pětikoalice svými hlasy podpořili vládu Petra Fialy. Všichni poslanci za hnutí SPD hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě ČR.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii