Rozvoral (SPD): Představili jsme opatření vedoucí k překonání následků krize

30.06.2020 17:00

V současné době je pro vládu hlavní prioritou projednání vládního návrhu navýšení státního rozpočtu na letošní rok.

Rozvoral (SPD): Představili jsme opatření vedoucí k překonání následků krize
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Babišova vláda chce ve Sněmovně odsouhlasit jeho navýšení o dalších 200 miliard korun, tedy celkem na půl bilionu korun. Přitom ale nepředstavila žádné návrhy vedoucí k úsporám. Tento přístup vlády odsuzujeme, neboť si z toho můžeme odvodit, že jí na budoucnosti naší země tolik nezáleží.

Hnutí SPD není budoucnost naší republiky a občanů v ní žijících lhostejný, což lze dokladovat i tím, že za současného stavu zapříčiněného koronavirovou pandemií jsme již dvakrát ve Sněmovně podpořili navýšení deficitu státního rozpočtu z původních 40 miliard na 300 miliard korun. Pro nový vládní návrh a jeho navýšení o dalších 200 miliard ale poslanci hnutí SPD hlasovat nebudou, neboť jsou přesvědčeni, že se vláda při jeho sestavení nechovala zdaleka jako řádný hospodář. Uvádí v něm jen další výdaje a na stránku úsporných opatření spočívajících v omezení nebo seškrtání finančních nákladů nějak opomněla. To by ve svém důsledku znamenalo velkou finanční zátěž v budoucnu, na což by doplatili hlavně naši občané. Nám ale budoucí osud našich občanů není lhostejný a jako konkrétní plán pomoci jsme zpracovali sedm programových bodů hnutí SPD k překonání následků krize, které v krátkosti představím.

Za prvé je to podpora a protekce pro české firmy a podnikatele, což navrhujeme zajistit tím, že veřejné zakázky v rámci investic a dotačních programů dostanou české firmy a naši podnikatelé. Podpoříme tak zaměstnanost a zisky se nebudou vyvádět z České republiky. Navrhujeme snížit daně malým firmám a podnikatelům do obratu 3 milionů korun a chceme prosadit náš návrh zákona na platbu DPH až ze skutečně zaplacených faktur. Naše návrhy jsou jediná účinná a koncepční cesta ke zvýšení mezd a zabránění nezaměstnanosti. Proto podporujeme investice do dopravní a energetické infrastruktury a investiční podporu pro kraje města a obce.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Zároveň je nutné škrtnout zbytečné výdaje státního rozpočtu. Stát musí pečlivě hospodařit a chránit stabilitu veřejných financí. Nesmíme ohrozit vyplácení důchodů a stabilitu zdravotního systému. Dále musíme zcela změnit sociální politiku, v rámci které prosazujeme ukončení podpory a pozitivní diskriminace nepřizpůsobivých občanů. Novou koncepcí sociální politiky musí být podpora pracujících rodin s dětmi. Pouze tak se vytvoří perspektiva pro udržení stability penzijního systému a podpory seniorů. Sociální podpora musí směřovat k potřebným, těm, kteří jsou zdravotně postiženi, nebo se ocitli bez vlastní viny v tíživé situaci. V sociální oblasti musí skončit teror exekutorů a prosazujeme jejich zestátnění.

Dalším naším navrhovaným bodem k překonání následků krize je zabezpečení strategické soběstačnosti a bezpečnosti, spočívající v obnově potravinové soběstačnosti, zajištění stoprocentní energetické a lékové soběstačnosti a zachování koncepce veřejného a dostupného zdravotnictví. Musíme mít zabezpečenou plnou kontrolu státu a obcí nad hromadnými zdroji pitné vody, nerostným bohatstvím a strategickými energetickými sítěmi. Velmi citlivě, ale potřebně vnímáme změnu bezpečnostní koncepce České republiky, vedenou s cílem změny strategických dokumentů k rozvoji armády.

V rámci ochrany svobody a demokracie prosazujeme systémové prvky přímé demokracie a širší zapojení občanů do správy země. Nesmíme připustit okleštění práv lidí a omezování svobody projevu pod záminkou takzvaně korektní politiky. Odmítáme Istanbulskou úmluvu a odmítáme posilování vlivu politických neziskových organizací. Posledním z námi navrhovaných opatření je prosazení referenda o odchodu z EU. Náš odchod chceme koordinovat s vlasteneckými stranami v ostatních státech. Musí k němu dojít, pokud má být zachována naše státnost a náš národ. Současnou EU musíme nahradit novou formou spolupráce s ostatními suverénními státy Evropy, a to na základě společně dohodnutých smluv.

Hnutí SPD tento návrh veřejně proklamuje, ale naneštěstí současná vláda na něj nereaguje. Vy, co s naší navrhovanou koncepcí k překonání následků krize souhlasíte, nás prosím přijďte podpořit v podzimních krajských volbách, a to tím, že odevzdáte hlasy našemu hnutí SPD a našim kandidátům, včetně kandidátů pro senátorské volby.

Převzato z Profilu.

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.