Rozvoral (SPD): Prezident Pavel podpisem daňového balíčku prokázal nezájem o občany ČR!

28.11.2023 11:02 | Komentář

Zhoršování životní úrovně českých občanů se stává každodenní realitou, která od prvních dnů příštího roku nabude ještě větších rozměrů. Zapříčiní to platnost opatření, které jsou součástí daňového balíčku, který minulý týden podepsal prezident Pavel.

Rozvoral (SPD): Prezident Pavel podpisem daňového balíčku prokázal nezájem o občany ČR!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD již od počátečního projednávání vládního návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, předložilo několik pozměňovacích návrhů, které ale byly poslanci vládnoucí pětikoalice zamítnuty. Přitom jsme navrhovali taková opatření, pomocí nichž bychom snížili schodek státních financí, aniž by to negativně pocítili naši občané.

Fialova asociální vláda porušila své předvolební sliby, když schválila daňový balíček, který mění více než šest desítek zákonů a pro občany přinese doposud nejvyšší zvýšení daní v České republice, což může zvýšit inflaci a poškodit ekonomický růst. Navíc se závěrečné schvalování (13. října) odehrálo způsobem porušujícím ústavní práva opozičních poslanců (SPD a ANO), neboť vládnoucí pětikoalice prosadila pevné hlasování, čímž nebylo umožněno sedmi desítkám opozičních poslanců vystoupit v rámci rozpravy.     

Podle renomovaných expertů na vládní daňový balíček doplatí hlavně rodiny se středním příjmem a malými dětmi. Ti pocítí negativně ve vztahu ke svým financím nová opatření, viz například snížení úlevy na dani z příjmu fyzických osob na manželku, zrušení školkovného pro rodiny s dětmi v předškolním věku ve výši až 17.300 korun za rok a snížení maximální výše státní podpory stavebního spoření z 2.000 na 1.000 korun. Všichni občané pak negativně pocítí změny v sazbách daně z přidané hodnoty (DPH), kdy nově budou platit pouze dvě sazby daně a to ve výši 12 a 21 procent, kde do vyšší sazby se přesunou některé služby nebo třeba točené pivo a palivové dřevo. O jednou tolik se také navýší daň z nemovitosti. V rámci platnosti nových úprav obsažených v konsolidačním balíčku se tak ještě víc našich občanů propadne nebo se přiblíží k hranici pásma chudoby, což je současné vládě zcela jedno.

V rámci schvalování konsolidačního balíčku se opět potvrdilo, jak je pro naše občany nepřínosný Senát PČR, když senátoři vše podpořili bez toho, aby bojovali za naše občany. Zájmy a priority probruselské pětikoaliční vlády s plnou oddaností veřejně propaguje i prezident Petr Pavel, který stejně jako novelu zákona o důchodovém pojištění, podepsal i daňový balíček. Prezident Pavel tímto podpisem prokázal, že mu na našich slušných a pracujících občanech, rodinách s dětmi, seniorech a zdravotně postižených občanech vůbec nezáleží.

Tak se náš prezident staví k občanům, a stejný postoj má i k ochraně zájmů České republiky – viz jeho aktivity v podpoře návrhu zrušit členským státům právo veta při hlasování a rozhodování v orgánech EU, nebo jeho angažovanost ve věci žádosti lichtenštejnského dědičného prince Aloise o mimosoudní vyrovnání s Českou republikou týkající se navrácení rodového majetku Lichtenštejnů, který jim byl podle tzv. Benešových dekretů po roce 1945 oprávněně zkonfiskován.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

to ví dávno každý jeho nevolič, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 28.11.2023 11:08:44
jeho voliči neprohlédnou nikdy. Teď je zase na zájezdu v itálii a slibuje, že ua musíme dát všechno co si řekne. Zajímalo by mě, jak na to s panímámou přispívají ze svých platů, důchodů a výsluh. Zeman posílal velkou část platu na klokánky. Neslyšel jsem, že by něco financoval současný prezident. Občané a jejich problémy ho nezajímají. Chce se bavit a užívat

|  7 |  0

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii