Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a její podoba jako rozhodující faktor úspěchu

02.06.2017 9:40

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po globálním výhledu na vývoj přímé demokracie následuje její podoba jako rostoucí faktor úspěchu.

Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a její podoba jako rozhodující faktor úspěchu
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Nejlepší podoba institucí přímé demokracie je otázka, která je předmětem debat nejen ve Švýcarsku, ale v každé zemi, která řeší přímou účast občanů na veřejné správě. Následující prvky patří mezi nejdůležitější pro fungování institucí přímé demokracie a některé z nich jsou ve Švýcarsku pravidelně projednávány a revidovány:

Minimální počty podpisů: Kolik iniciátorů je zapotřebí k registraci iniciativy? Kolik jich musí být, aby se mohlo uskutečnit lidové hlasování? Kolik jich musí být, aby se mohlo uskutečnit platné lidové referendum? Vysoké požadavky, např. 5% voličstva, mohou snížit možnosti menších skupin a omezit vliv přímé demokracie.

Časové limity: Čas vymezený na shromáždění nezbytných podpisů? Reakci vlády? Parlamentní proces? Předvolební kampaň? Přiměřené časové lhůty zajišťují intenzivnější debatu a lepší šanci na shromáždění všech podpisů. Příliš krátké lhůty omezují debatu a rovněž možnosti slabších skupin.

Způsob shromažďování podpisů: Neomezené shromažďování (např. na ulicích) nebo omezený sběr pouze na veřejných úřadech? Neomezené shromažďování, které je praktikováno ve Švýcarsku, podněcuje debaty mezi iniciátory a občany. Omezení mají tendenci bránit diskusím.

Kvorum: Je stanoven minimální počet účastníků hlasování (jako procento všech hlasujících)? Ve Švýcarsku žádné takové kvorum neexistuje. V zemích s takovými limity jsou voliči hlasující „proti“ a nevoliči sčítáni, což výrazně snižuje šance na přijetí návrhu a může to podrývat demokracii jako takovou.

Tematická omezení: O jakých záležitostech nemohou občané volit? Ve Švýcarsku platí jen velmi málo omezení, např. některé části závazného mezinárodního práva. O této otázce je však vedena žhavá debata.

Právní důsledky: Jsou lidová hlasování vždy rozhodující? Anebo iniciativa pouze dostává danou otázku do programu politického jednání? Ve Švýcarsku je občanská iniciativa a referendum závazným prvkem rozhodovacího procesu.   

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

Zdroj její podoba jako rozhodující faktor úspěchu: FDFA Presence Switzerland

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.