Rozvoral (SPD): Připomněli jsme si 101. výročí založení Československé republiky!

29.10.2019 9:02

Včera si celá naše republika připomněla den vzniku Československa, kdy 28. října 1918 byl vyhlášen nezávislý samostatný československý stát.

Rozvoral (SPD): Připomněli jsme si 101. výročí založení Československé republiky!
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD s úctou vzpomíná na všechny, kteří se podíleli na vzniku samostatného československého státu dne 28. října 1918 a i na všechny, kteří pro naši republiku mnohé udělali, ale už naneštěstí nejsou mezi námi. Mezi tyto osobnosti, lze zařadit nejen významné politiky, ale též významné válečné hrdiny z období druhé světové války, významné podnikatele, kteří proslavili naší republiku ve světě, sportovce a umělce.

Dne 28. října 1918 zástupci Národního výboru československého zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu. Tento den samostatnosti československého státu je státním svátkem České republiky, vyplývající z § 1 zákona č. 245/2000 Sb., a slaví se každoročně 28. října. Letos si připomínáme už 101. výročí od této významné události a oslavy svátku probíhají na mnoha místech republiky. Největší pozornost je věnována Praze, kde už standardně probíhají slavnostní akce a ceremoniály, a to za účasti nejvyšších státních představitelů včetně pana prezidenta. Významným místem oslav je Národní památník na Vítkově v Praze, u nějž tradičně probíhá vojenská přehlídka, je držena minuta ticha a položen věnec k hrobu neznámého vojína. Na Hradčanském náměstí už v neděli proběhla slavnostní přísaha příslušníků Armády České republiky. Na Pražském hradě prezident republiky, jako vrchní velitel ozbrojených sil, jmenuje do generálských hodností schválené důstojníky bezpečnostních sborů. Jmenováno bylo sedm vojáků, hasičů či policistů včetně ředitele Hasičského záchranného sboru Drahoslava Ryby nebo šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna.

Tento sváteční den je rovněž řádovým dnem České republiky, kdy prezident České republiky ve Vladislavském sále Pražského hradu tradičně uděluje Státní vyznamenání České republiky, k čemu mu Ústava České republiky dává pravomoc. Propůjčením nebo udělením těchto vyznamenání jednotlivcům oceňuje stát jejich vynikající občanské zásluhy o budování svobodné demokratické společnosti, výsledky práce, úsilí o obranu vlasti, hrdinské a jiné výjimečné činy. Prezident Zeman letos udělil 42 vyznamenání. Nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva I. třídy obdrželi: poslední žijící stíhací pilot RAF generál Emil Boček, bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster, bývalý český prezident Václav Klaus. In memoriam toto nejvyšší státní vyznamenání obdrželi: podnikatel a úspěšný manažer Jan Antonín Baťa, československý generál justiční služby a profesor mezinárodního trestního práva Bohuslav Ečer, bývalý starosta Vídně Helmut Zilk, genmjr. Josef Ocelka a genpor. Jaroslav Selner. Řád Tomáše Garrigua Masaryka obdržel evangelický kazatel pplk. Jan Jelínek, in memoriam. Dále to byla Medaile Za hrdinství, kterou obdržela npor. ve výslužbě Božena Ivanová a plk. ve výslužbě Jarmila Halbrštatová, obě za hrdinství v boji. Toto vyznamenání ještě bylo uděleno Davidu Michajlakovi. In memoriam ho obdržel vrchní četnický strážmistr Karel Kněz, štábní prap. Tomáš Procházka a Kurt Taussig. Medaili Za zásluhy obdržel např. hokejista Jaromír Jágr, zpěvák Josef Zíma a další osobnosti za oblast vědy a školství, za rozvoj o stát v oblasti hospodářské, sportu a umění. Tento slavnostní ceremoniál byl důstojným zakončením státního svátku a všichni občané měli možnost ho v přímém přenosu sledovat prostřednictvím svých televizorů.

Hnutí SPD klade velký důraz na prohlubování naší národní suverenity a u občanů podporuje vlastenectví a úctu k naší republice. Do dalších let republice přejeme, aby byla ve světě vnímána jako vyspělý suverénní stát, který ostatní země plně respektují. V hnutí SPD prosazujeme takový program, aby se v naší zemi občané cítili bezpečně a dobře se jim zde žilo, pracovalo a měli dostatek času na výchovu svých dětí v duchu toho, jak je vychovávali jejich rodiče a prarodiče.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…