Rozvoral (SPD): Připomněli jsme si památku obětí z řad Sokola v boji za svobodu

10.10.2023 13:09 | Komentář

Památný den sokolstva, který připadá na 8. října, je od roku 2019 uzákoněn jako významný den České republiky.

Rozvoral (SPD): Připomněli jsme si památku obětí z řad Sokola v boji za svobodu
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Je zasvěcen vzpomínce na všechny členy a členky Sokola, kteří za celou dobu existence tohoto spolku obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost. Sokol je označením českého tělocvičného spolku, který v historii české tělovýchovy zaujal a stále zaujímá pozici nejen největší, ale také nejúspěšnější tělovýchovné organizace.

Hnutí SPD má svůj program postavený na prosazování nezávislosti a suverenity českého státu, kdy plně ctíme naše národní tradice a hodnoty, které jsme povinni chránit a předávat budoucím generacím. Zastáváme vlastenectví jako společensko-politický postoj, charakterizující oddanost zemi, v níž jsme se narodili, vyrostli, kde žijeme, a která je pro nás domovem.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

Praví vlastenci se projevují silnou osobní náklonností k dané zemi a jejím symbolům, usilují o blaho své země a v případě nutnosti se pro ni obětují. A byli to právě členové a členky Sokola, kteří během takzvané „Akce Sokol", která proběhla v noci ze 7. na 8. října v roce 1941, položili za naši zem své životy. Této tragické noci v průběhu druhé světové války zatklo gestapo na 1500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot, kteří byli následně mučeni, vězněni a deportováni do koncentračních táborů, ve kterých většina z nich do konce války zemřela.

Ještě během této noci podepsal Reinhard Heydrich úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské, kterou nacisté považovali za nejnebezpečnější domácí organizaci, jejíž organizační aparát sloužil v masovém měřítku odbojovému hnutí. Podle odhadů bylo za druhé světové války zavražděno nebo zemřelo v boji okolo pěti tisíc sokolů.

Sokolská organizace měla od svého založení v roce 1862 velké zásluhy na proniknutí tělovýchovné činnosti mezi nejširší vrstvy obyvatel a tuto roli naplňuje i v současnosti. Za obou světových válek bylo hnutí rozpuštěno a Sokol vadil i komunistickému režimu, který v roce 1952 organizaci zrušil. Jeho činnost byla obnovena až po roce 1989. Určitě stojí připomenout hesla, která Sokol používal v různých dobách své historie, a která jsou stále poplatná. Autorem většiny z nich byli Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner, kteří tak chtěli jednoduchým způsobem vyjádřit sokolské myšlenky a hodnoty. „Buďte věrni sobě, pravdě a spravedlnosti!“, „Pravda vítězí!“, „Za národ, drahou vlast!“.

Hnutí SPD plně podporuje činnost Sokola, a to nejen proto, že přináší sport pro každého bez rozdílu věku a příjmu, čímž rozvíjí tělesnou zdatnost svých členů i ostatních, neboť pohyb považujeme za součást zdravého životního stylu. Velmi si ceníme, že Sokol je vlastenecký v nejlepším slova smyslu, neboť své členy vede k lásce k rodné zemi a k úctě k duchovnímu dědictví našeho národa. Sokolové jsou aktivní silou zastávající nenahraditelnou společenskou roli všude tam, kde působí. Jedná se převážně o obce, kde jsou představiteli sportovních a kulturních aktivit. Vždy si budeme s úctou připomínat ušlechtilé činy členů Sokola v období válek a nesvobody, kteří za naši vlast položili své životy.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…