Rozvoral (SPD): Přiznala Angela Merkelová, že EU podcenila první signály o koronaviru?

16.03.2020 19:43

Minulou středu na konferenci v Berlíně se německá kancléřka Angela Merkelová v rámci svého vystoupení poprvé veřejně vyjádřila k nemoci COVID-19 a uvedla, že se může v Německu tímto virem nakazit až 70 procent německé populace.

Rozvoral (SPD): Přiznala Angela Merkelová, že EU podcenila první signály o koronaviru?
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD už od prvních zaznamenaných příznaků onemocnění osob koronavirem v Číně apelovala na vládu, že naše republika není na takové konkrétní situace dobře připravená. Nejsme soběstační v potravinách, nemáme dostatečné finanční rezervy a nemáme adekvátně připravený systém zdravotní péče pro případ pandemie. Současné vládě vytýkáme, že sleduje hlavně ekonomické cíle, aby nebyla zastavena výroba, ale zdraví našich osob musí být prioritní. Vláda vyhlásila dne 12. března 2020 nouzový stav v důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru (označovaný jako COVID-19) na území České republiky od 14:00 hod. dne 12. března 2020 na dobu 30 dnů. Vláda tato opatření stále a průběžně zpřísňuje a od dnešního dne platí v celé České republice omezení volného pohybu osob až na vymezené nezbytné výjimky. Podle nás ale největší nedostatek spatřujeme v tom, že chybí respirátory a zdravotní roušky. Prioritně – okamžitě by jich měli mít dostatek hlavně lékaři a ošetřovatelé a též prodavači v obchodech, kde se nyní koncentruje nejvíce lidí a obsluhy pokladen nejsou vůbec chráněny. Chybí dezinfekční mýdla a gely na ruce, chybí kapacity na testování. Zákonitě musí docházet ke zkreslování údajů o počtu nakažených. Vedení našeho hnutí SPD je připraveno pomoci vládě přijímat ve zrychleném režimu taková opatření, která povedou ke zmírnění nákazy. Musíme konat rychle, situace je vážná.

To, že virus koronavir je pro Německo velmi závažným problémem, veřejně prohlásila minulou středu na tiskové konferenci v Berlíně německá kancléřka Angela Merkelová. Bylo to poprvé, kdy se takto k šíření nákazy koronavirem vyjádřila, za což jí kritizovali i někteří opoziční politici. Konference byla svolána hlavně proto, aby Němci dostali informace o tomto novém druhu nákazy. Do té doby Německo nepřijalo žádné mimořádné opatření a počet nakažených se od prvních zaznamenaných případů výrazně zvýšil. Sami Němci žádali informace a čekali, že vláda přijme razantnější opatření. Na zmíněné konferenci mluvil převážně ministr zdravotnictví Jens Spahn. Ten zmínil, že již 26. února bylo v zemi potvrzeno 19 nakažených a nemoci zatím nikdo nepodlehl. K 14. březnu bylo v Německu již 4.525 nakažených a 8 lidí zemřelo. Na zmíněné tiskové konferenci promluvila po ministru zdravotnictví Angela Merkelová, která v 75 minutovém vystoupení hovořila o možné hrozbě nákazy, ale že Německo musí udělat vše, aby nadále fungovala ekonomika. V závěru svého vystoupení doslova šokovala Němce, když s odvoláním na experty uvedla, že až 60 – 70 procent obyvatel Německa se může nakazit koronavirem, čímž vlastně přiznala, že lídři Evropské unie podcenili první signály o koronaviru a včas nepřijali žádná razantní opatření proti jeho šíření v unijních zemích. Přísnější opatření německá vláda zavádí až od pondělí 16. března.

K nemoci COVID-19 jenom připomenu, že první nakažený člověk zemřel dne 9. ledna 2020 v Číně. Ke dni 14. března 2020 se virus rozšířil do 136 zemí světa, na následky onemocnění zemřelo 5.614 osob a nakazilo se jich 150.390, z toho bylo 73.731 vyléčeno. Šíření této nemoci se v Číně podařilo omezit, ale naneštěstí ohnisko této nemoci je nyní v Evropě. Zde je nejvíce případů nakažení koronavirem zaznamenáno v Itálii, Španělsku, Německu a Francii a je potvrzeno i velké množství případů úmrtí v důsledku nemoci COVID-19 a to hlavně v Itálii.

Hnutí SPD apeluje na vládu, aby urychleně zabezpečila dostatek respirátorů a roušek, aby bylo zamezeno šíření koronaviru mezi našimi občany. Jsme připraveni ve spolupráci s vládou pomoci našim občanům, abychom se s nemocí COVID-19 zdárně vypořádali. Musíme jednat věcně s cílem rychlého a zdárného řešení a nepolitikařit.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace