Rozvoral (SPD): Roční působení Fialovy vlády je naprosto tragické, měla by co nejdřív skončit

03.01.2023 14:49 | Komentář

Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru vládě Petra Fialy pomocí hlasů vládnoucí pětikoalice (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti) začátkem ledna minulého roku, poté co premiér Fiala představil její hlavní priority v Programovém prohlášení vlády.

Rozvoral (SPD): Roční působení Fialovy vlády je naprosto tragické, měla by co nejdřív skončit
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD už od prvních jednání nového složení Poslanecké sněmovny nepodpořilo vznik této vlády, neboť nesouhlasíme s prioritami, které si pro své vládní působení vytýčil Fialův kabinet. Nyní, po ročním působení Fialovy vlády, je potřebné zhodnotit, jak si vláda vedla při řízení naší republiky a jak to její vládnutí vnímají samotní občané.

Po celý rok od svého jmenování prokazuje vláda Petra Fialy diletantství a aroganci moci a hlavně neschopnost řešit zásadní problémy trápící naše občany. Rostoucí inflace a zdražování všech komodit dostalo řadu domácností i firem do neřešitelné situace a byly odkázány na pomoc státu. Stát, zastoupen Fialovou vládou, však na rozdíl od proklamací, že nenechá nikoho padnout, s pomocí občanům nepřicházel, a činil pouze neefektivní řešení.

Fialova vláda se v prvním půlroce svého úřadování tvářila, jako by žádná krize neexistovala a jako svou prioritu vnímala přípravy na půlroční předsednictví EU, které realizovala v druhé polovině roku. V rámci předsednictví se pak plně vžila do role vlády EU a jednotlivá rozhodnutí, která přijímala, byla v rozporu s českými národními zájmy.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Problémy vláda svalovala na konflikt na Ukrajině, přitom ale během českého předsednictví v Radě EU nevyvolala žádná jednání vedoucí k ukončení tohoto konfliktu. Ekonomické a sociální zájmy České republiky nejsou a nikdy nebyly prioritou Fialovy vlády, a proto by měla odstoupit.

To, že lidé už nevěří Fialově vládě, potvrzují výsledky podzimního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Spokojenost s politickou situací vyjádřilo pouze 13 procent lidí. Naopak stále více občanů vyjadřuje naprostou nespokojenost – už více než 62 procent lidí, 25 procent respondentů volilo neutrální odpověď. Příjmová chudoba vzrostla za minulý rok na dvojnásobek. Počet domácností pod hranicí chudoby vzrostl z 9 procent z konce roku 2021 na současných 17 procent.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

V příjmové chudobě žije 43 procent samostatně žijících seniorů a polovina rodičů samoživitelů. O téměř 9 procent se propadla průměrná reálná mzda českých občanů. K tomu si přičtěme neustálé zdražování potravin, kdy některé ceny potravin meziročně stouply o 50, ale i o 100 procent, za což mohou i nepřiměřené marže nadnárodních potravinových řetězců a Fialova vláda to opět neřeší. Takto bych mohl pokračovat a uvádět další konkrétní kroky nepomoci občanům v této pro ně těžké době.

Roční působení Fialovy vlády je naprosto tragické a dovedlo Českou republiku k zásadnímu zhoršení ekonomické a sociální situace všech slušných a pracujících občanů. V důsledku stálého zdražování plynu, elektřiny a inflace nevidí prosperitu v tomto roce celá řada živnostníků, a mnoho středních a velkých firem se oprávněně obává, že z důvodu vyšších nákladů na výrobu budou propouštět zaměstnance.

Navíc ještě vláda svou politikou zadlužuje naši republiku a žádné zásadní ozdravování veřejných financí neplánuje. Fialův kabinet plánuje každý rok své vlády schodek státního rozpočtu v rozsahu kolem 300 miliard za rok, což za léta 2022 až 2025 vytvoří souhrnný schodek čítající zhruba 1.220 miliard korun. Tato vláda by měla co nejdříve skončit.

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…