Rozvoral (SPD): Senát opět prokázal svou nepotřebnost i lhostejnost vůči občanům

10.11.2023 23:08 | Komentář

Tuto středu projednávali senátoři daňový balíček, který navrhla vláda Petra Fialy a na sílu ho protlačila v Poslanecké sněmovně. Už z předcházejících vyjádření senátorských klubů vládních stran bylo zřejmé, že balíček podpoří, což se také stalo.

Rozvoral (SPD): Senát opět prokázal svou nepotřebnost i lhostejnost vůči občanům
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD zastává k horní komoře Parlamentu České republiky konzistentní názor, spočívající v tom, že zrušení Senátu by prospělo našim slušným a pracujícím občanům. To, že drtivá většina senátorů v žádném případě nebojuje za občany, kteří jim jsou zcela lhostejní, potvrdilo i jejich schválení tzv. konsolidačního balíčku. Stejně tomu bylo i v nedávné minulosti, když schválili novelu zákona o důchodovém pojištění, čímž docílili toho, že každý příjemce důchodů přišel jenom za tento rok průměrně o částku ve výši kolem sedmi tisíc korun.   

Zrušení Senátu prosazujeme hned z několika důvodů. Volební účast u senátních voleb je dlouhodobě v druhém kole pod 20 procent oprávněných voličů a účast má spíše klesající tendenci. V těch posledních senátních volbách v roce 2022 přišlo ve druhém kole odevzdat svůj hlas pouze necelých 19,5 procenta voličů, čili legitimita Senátu založená na účasti občanů v senátních volbách je naprosto mizivá.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Senát za téměř 27 let své existence neprokázal, že je potřebný, a hlavně si nedokázal získat důvěru občanů, což potvrzuje jejich neochota účastnit se senátních voleb. Z pravomocí Senátu vyplývá, že může podávat návrhy zákonů pouze jako celek a Sněmovna je následně může odmítnout. Stejně tak může následně přehlasovat vrácený zákon od senátorů do Sněmovny. Jako další argument pro zrušení Senátu uvádíme úsporu státních financí, což se v dnešní době jeví ještě více aktuální.

Roční výdaje na chod Senátu se pohybují kolem 650 milionů korun, které by se daly určitě utratit na prospěšnější věci. Dalším důvodem pro zrušení může být i to, že Senát zasedá mnohem méně a odvádí méně práce než Poslanecká sněmovna, i když senátoři mají stejné platy jako poslanci. Navíc se celá řada z nich nevěnuje výkonu senátora na plný úvazek, protože mnozí senátoři zastávají další pracovní pozice, kdy jsou starosty, primátory, podnikateli a tak dále. Poohlédneme-li se do minulosti, tak za první republiky jsme sice Senát měli, ale historici i politologové se shodnou, že neplnil svou funkci. Tehdy sloužil jako tzv. trafika pro vysloužilé politiky, což vlastně v řadě případů platí i v současnosti.

Hnutí SPD zrušení drahého a škodlivého Senátu, který má minimální politickou legitimitu, prosazuje od svého založení. Vládní pětikoalice v čele s premiérem Fialou ale naopak chce posilovat jeho úlohu, což už v praxi realizuje. Svědčí o tom například to, že senátoři budou nově volit část členů rad České televize a Českého rozhlasu. Nyní senátoři svou podporou daňového balíčku opět dali všem slušným a pracujícím občanům, včetně rodin s dětmi, seniorům a zdravotně postiženým občanům najevo, že jim na nich vůbec nezáleží.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…