Rozvoral (SPD): V neděli jsme si připomněli Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace

24.03.2021 6:34

Dne 21. března si každoročně celý svět připomíná Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace, který byl vyhlášen v roce 1966 z rozhodnutí Valného shromáždění OSN na výročí masakru, který se odehrál 21. března 1960.

Rozvoral (SPD): V neděli jsme si připomněli Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Bylo to v černošské čtvrti Sharpeville nedaleko jihoafrického Kapského Města.

Anketa

Byl by Ivan Bartoš dobrý premiér?

1%
97%
2%
hlasovalo: 21204 lidí

Včera jsme si připomněli Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace, jehož podnětem byly události odehrávající se v Jihoafrické republice. Před policejní stanicí se tehdy shromáždilo 5 až 7 tisíc lidí za účelem protestu proti nerovnoprávnosti černošského obyvatelstva a apartheidu (rozdělení na bílé a barevné obyvatelstvo s odlišnými právy uplatňovanými v dopravních prostředcích, školách, nemocnicích apod.). Policie proti demonstrantům, kteří poklidnou formou protestovali proti bělošské nadvládě, tvrdě zasáhla a výsledkem bylo 69 mrtvých a více než 180 zraněných. Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace by měl všem připomenout, že všichni lidé jsou si rovni, a proto mají mít stejná práva i povinnosti. 

Naše hnutí SPD zcela zásadně odmítá rasovou diskriminaci, neboť nepatří do vyspělé civilizace. Odmítáme rasismus proti černochům, ale i rasismus černochů proti bělochům, který se nyní nazývá politickou korektností. Jako příklad uvedu propagaci hnutí Black Lives Matter, za kterým stojí rabování, žhářství, pronásledování a ponižování bělochů jen proto, že jsou běloši. 

Dále zmíním myšlenky islámské ideologie. Vyznavači těchto myšlenek jsou přesvědčeni o své nadřazenosti vůči křesťanům, židům a nevěřícím. Probíhající řízená islamizace Evropy je počáteční fází konfliktu, který v konečném důsledku ohrozí svobodu, demokracii i samotnou existenci České republiky a našeho národa. V hnutí SPD nehlásáme nenávist k žádnému národu, rase, kultuře, nebo náboženství. Naše společnost má národní tradice vycházející z kořenů židovské, antické a křesťanské kultury a civilizace. Tyto hodnoty budeme chránit. Jsou základem demokracie, svobody a lidských práv.

Stejná práva musí být zabezpečena všem, což se vztahuje i na povinnosti. Odmítáme ale i pozitivní diskriminaci, neboť pozitivní diskriminace je pořád diskriminací – ke všem máme přistupovat stejně. Zde jako příklad uvedu lidi, kteří se štítí práce, a proto nechtějí pracovat a již jiný důvod nemají (např. nepříznivý zdravotní stav). Na druhou stranu ale zneužívají sociální systém a neoprávněně čerpají sociální dávky, a to na úkor potřebných. Tato forma pozitivní diskriminace musí skončit. V Poslanecké sněmovně jsme v této souvislosti podali již v listopadu roku 2019 návrh novely zákona, kterým se mění zákon o pomoci v hmotné nouzi. Projednávání návrhu zákona ve druhém čtení bylo dne 10. února 2021 v rámci 79. schůze přerušeno. Tuto naši novelu zákona odůvodňujeme tím, že současné legislativní nastavení v oblasti dávek pomoci v hmotné nouzi (dávky sociální pomoci) umožňuje v mnoha ohledech netransparentní a účelové chování a jednání příjemců dávek hmotné nouze a žadatelů o ně. Tyto dávky jsou v mnoha případech zneužívány, a to jednak v důsledku podvodného jednání žadatelů o ně, a též i z důvodů mnoha mezer a nejasností v předmětném zákoně. Vlastní zneužívání dávek hmotné nouze má mnoho podob, nejvíce se týká tzv. doplatku na bydlení, nepřiznávání a zatajování finančních příjmů, nelegální práci načerno, fiktivní změny bydliště, fiktivní pronájmy mezi nejbližšími příbuznými, vyhýbání se práci, rezignace na aktivní hledání zaměstnání, zneužívání režimu pracovní neschopnosti. Tomu všemu chceme zamezit.

Hnutí SPD bude stále prosazovat, aby všichni naši občané měli zajištěna stejná práva, a na druhou stranu by všichni měli dodržovat zákonné povinnosti. Děláme politiku pro slušné pracující občany, naše seniory, rodiny, a též nezapomínáme na osoby, které si zasluhují zvýšenou péči, neboť už se nemohou o sebe sami postarat.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice