Rozvoral (SPD): Včera jsme si připomněli výročí osvobození koncentračního tábora Buchenwald

12.04.2021 13:57

Mezinárodní den solidarity osvobození politických vězňů a bojovníků proti fašismu, tak se dá asi slovy shrnout význam tohoto dne. Toto datum, 11. dubna, je ustanoveno od roku 1997.

Rozvoral (SPD): Včera jsme si připomněli výročí osvobození koncentračního tábora Buchenwald
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Tento den vznikl jako oslava osvobození koncentračního tábora Buchenwald na konci války v roce 1945. Zároveň slouží pro uctění památky všech, kteří koncentrační tábory nepřežili, a jedná se o šest milionů lidí. Právě v tento den bychom se měli zamyslet, jak jeden člověk může obrátit naruby život celých rodin i národů.

Hnutí SPD je vlastenecké hnutí uznávající a prosazující národní suverenitu, vlastenectví, kulturní tradice a vše významné, co je součástí naší historie. Patří sem i období druhé světové války, kdy si nacistické Německo snažilo podmanit naši republiku. Právě v této těžké době prokázala své vlastenectví a hrdost na svou vlast celá řada našich občanů. Mnozí z nich položili za obranu a hodnoty republiky to nejcennější, své životy. Všichni tito naši občané – vojáci i lidé deportovaní do koncentračních táborů, a to včetně žen a dětí a všichni jejich příbuzní, si zaslouží naší úctu a respekt. Jsou pro nás opravdovými hrdiny a jejich odkaz budeme předávat prostřednictvím našich dětí dalším generacím.

Anketa

Je vám líto, že Tomáš Petříček končí na ministerstvu zahraničí?

hlasovalo: 13163 lidí

V roce 1937 byl v blízkosti německého města Výmaru, ležícího ve spolkové zemi Durynsko, zřízen koncentrační tábor Buchenwald. Přestože byl svým charakterem Inspekcí koncentračních táborů řazen mezi tábory střední intenzity perzekuce, podmínky věznění a zacházení s vězni byly velmi kruté. Na četných případech úmrtí se výrazným způsobem podepsalo také nasazování vězňů na fyzicky namáhavou práci. Buchenwaldem a jeho pobočkami prošlo na 280 tisíc lidí různých národností. Na 56 tisíc z nich zde také zemřelo na následky mučení, lékařských experimentů a vyčerpáním. Navíc zde bylo popraveno osm tisíc sovětských zajatců.

První čeští vězni z území Protektorátu Čechy a Morava se v tomto táboře ocitli již v průběhu roku 1939 v důsledku hromadných zatýkacích akcí. Do konce června 1943 bylo do Buchenwaldu transportováno celkem 1747 Čechů, z nichž 138 zde zemřelo, 500 bylo propuštěno a další přeloženi do jiných věznic či koncentračních táborů. Další velké vlny nově příchozích českých vězňů proběhly v letech 1943 a 1944. Do září 1944 vystoupal jejich počet na 4611 vězňů. Koncentrační tábor Buchenwald byl na konci války dne 11. dubna 1945 osvobozen americkou armádou. Dle dostupných údajů prošlo Buchenwaldem a jeho pobočkami na 7.800 českých vězňů a na 800 z nich zde také zahynulo. (zdroj ZDE)

Poválečné oficiální statistiky uvádí, že počet obětí nacismu z celé Československé republiky za léta 1939–1945 se pohybuje okolo 350 000 lidí. Do tohoto počtu však nejsou zahrnuti lidé, kteří zemřeli po druhé světové válce na následky týrání, perzekucí, věznění v koncentračních táborech a věznicích, totálního nasazení, atd.         

Hnutí SPD si s úctou připomnělo všechny oběti druhé světové války z řad našich občanů, kteří byli opravdovými vlastenci. Jsme na ně po právu hrdi.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.