Rozvoral (SPD): Velká Británie je od soboty opět suverénní a svobodnou zemí

03.02.2020 12:42

Britové se konečně dočkali a k poslednímu lednovému dni tohoto roku zrealizovali konečnou fázi brexitu – definitivní odchod, čímž Spojené království opustilo Evropskou unii.

Rozvoral (SPD): Velká Británie je od soboty opět suverénní a svobodnou zemí
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD velmi pozitivně vnímá a blahopřeje britskému premiérovi a zároveň lídrovi vládní Konzervativní strany Borisi Johnsonovi, že se mu podařilo zrealizovat odchod Spojeného království z Evropské unie. Britové si tento odchod odhlasovali v rámci referenda, které se uskutečnilo ve Spojeném království a Gibraltaru dne 23. června 2016 a občané se v něm vyjádřili k členství státu v Evropské unii. Většina Britů se vyslovila pro odchod z EU, neboli brexit, který byl po více jak třech a půl letech dotažen do konce.

Nyní čeká Borise Johnsona dohodnout podmínky další budoucí spolupráce, včetně obchodních vztahů s EU, které chce mít britský premiér vyjednané do konce roku. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová si stojí za svým tvrzením, že se podrobné dojednání budoucnosti vzájemných vztahů Británie a bloku 27 evropských zemí bez prodloužení přechodného období jednoduše nedá stihnout, což svědčí o tom, že vrcholové orgány EU nepracují efektivně a rychle. EU má totiž zájem přechodné období prodloužit o další dva roky a tak chce nový rozjezd Spojeného království co nejvíce přibrzdit. V rámci přechodného období musí totiž Velká Británie implementovat a dodržovat všechna nařízení EU a přispívat nemalými financemi do jejího rozpočtu.

Boris Johnson také uvedl, že více než tři miliony občanů ze sedmadvaceti unijních zemí včetně Česka se v prvních měsících po brexitu nemusí obávat žádných změn. Pokud si požádají o status usedlíka, budou moci ve Spojeném království dál žít, pracovat a využívat zdravotnického a sociálního systému. Jejich práva bude zajišťovat tzv. rozvodová dohoda, kterou premiér Boris Johnson loni v říjnu dojednal s Bruselem. Změny zřejmě nastanou až po přechodném období, kdy chce britská vláda začít prosazovat nový imigrační systém. České velvyslanectví v Británii uvádí, že v zemi žije asi 65.000 až 100.000 Čechů, přičemž jejich počet v posledních letech klesá. Britské ministerstvo vnitra v polovině ledna uvedlo, že si o status usedlíka požádalo 33.000 Čechů. Byli tak na 15. pozici hned za Slováky, kteří podali více než 57.000 žádostí. Nejvíce žádostí o status usedlíka je registrováno od Poláků, kterých v Británii žije téměř milion.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Všichni stoupenci a podporovatelé odchodu Velké Británie z Evropské unie pojali 31. leden 2020 jako velkolepou oslavu, která probíhala po celém Spojeném království. Největší oslavy proběhly v Londýně na náměstí u Parliament Square dvě hodiny před půlnocí SEČ, kterých se zúčastnilo tisíce Britů, jež dávali najevo podporu britskému premiérovi. Hlavní pořadatel těchto oslav byl zastánce odchodu země z EU Nigel Farage. Británie tak po dlouhých 47 letech opustila evropské společenství.

Boris Johnson vystoupil se svým televizním projevem k národu těsně před půlnočním odchodem Velké Británie z EU, poděkoval v něm Britům za podporu brexitu a prohlásil, že pro Británii začínají zlaté časy, skutečná národní obroda a úsvit nové éry. Johnson také zmínil, že je tu příležitost využít znovunabyté suverenity a zajistit změny, které si lidé přejí. Mezi těmito změnami dominuje lepší kontrola migrace, rybolov či uzavírání nových obchodních dohod.

Hnutí SPD blahopřeje Britům k odchodu z Evropské unie a též pevně doufá, že přechodné období mezi Spojeným královstvím a EU bude ukončeno do konce roku 2020. Britové tak budou zajisté velmi dobrým příkladem pro ostatní země, že Evropská unie nemá perspektivu a je po všech stránkách výhodnější ji opustit a nastolit spolupráci suverénních evropských zemí, k čemuž není Evropská unie potřeba.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…