Rozvoral (SPD): Vláda se musí starat v první řadě o naše slušné a pracující občany

20.04.2022 12:45

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Vláda se musí starat v první řadě o naše slušné a pracující občany
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém upozorňujeme, že vláda Petra Fialy se chová, jako by to spíše byla exilová vláda Ukrajiny, a nikoliv vláda našich občanů. Stará se o Ukrajince, ale ne o české občany. Díky nouzovému stavu vláda užívá veřejných prostředků takřka bez kontroly, ale zároveň tím zastírá svou absolutní neschopnost řešit naléhavé problémy českých občanů. Celkové náklady na integraci Ukrajinců jsou odhadovány vládou na 54 miliard korun. Odmítáme přítomnost cizích vojáků a vojenských základen na našem území. Dovážené množství vakcín do ČR vysoce přesahuje skutečnou potřebu. Náš stát za ně vyplýtvá v letošním a příštím roce 5,5 – 9 miliard korun. Vláda Petra Fialy usiluje v rozporu s Ústavou ČR o prosazení cenzury pod záminkou boje proti „dezinformacím". Demoblok zavádí diktaturu.

1. Vláda Petra Fialy se chová, jako by to spíše byla exilová vláda Ukrajiny, a nikoliv vláda našich občanů. Stará se o Ukrajince, ale ne o české občany.
Vláda Petra Fialy (ODS) se chová, jako by to spíše byla exilová vláda Ukrajiny, a nikoliv vláda našich občanů. Všude po republice visí převážně ukrajinské vlajky, jako by naše vlajky ani neexistovaly. Veřejnoprávní televize se vytrvale věnuje hlavně konfliktu na Ukrajině a situaci imigrantů, jako by žádné jiné problémy v naší společnosti v současné době neexistovaly. Přitom například matky samoživitelky anebo lidé, kteří jsou zdravotně postižení, dlouhodobě bezvýsledně čekají na byty, ale přednost dostávají imigranti, jejichž příchod je současně stále podporován také nabídkou bezplatné dopravy lůžkovými vlaky ze Lvova.
Pomoc státu civilním osobám ohroženým válkou pokládáme za správnou, ale měla by být přiměřená a časově omezená, a ne na úkor českých občanů. Fialova vláda se neustále ohání tím, že je proti plošným opatřením a proti plošné finanční pomoci, ale to platí pouze pro české občany, avšak na Ukrajince se to evidentně nevztahuje, protože pomoc Ukrajincům je plošná bez ohledu na to, z jakých společenských vrstev anebo ze kterých částí Ukrajiny přicházejí. Vláda „SPOLU" (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Pirátů a STAN se musí starat v první řadě o naše slušné a pracující občany a osoby, které si svoji nouzi nezpůsobili sami. To je názor SPD! 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

2. Díky nouzovému stavu vláda užívá veřejných prostředků takřka bez kontroly, ale zároveň tím zastírá svou absolutní neschopnost řešit naléhavé problémy českých občanů. Celkové náklady na integraci Ukrajinců jsou odhadovány vládou na 54 miliard korun.
Současná vláda schválila zvýšení rozpočtu ministerstva školství o 5,2 miliardy korun na začlenění nových ukrajinských žáků a studentů od mateřských škol až po střední školy. Dále vláda dne 6. dubna v utajeném režimu rozhodla o uvolnění dalších 4,6 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy pro účely zvládnutí uprchlické krize z Ukrajiny. Například 1,4 miliardy má ministerstvo školství využít na adaptační aktivity. Vnitro zase může použít až 350 milionů na podporu integrace a adaptace cizinců na lokální úrovni.
Úřad vlády má dalších 100 milionů korun na vytvoření a realizaci komunikační strategie pro řešení pomoci občanům Ukrajiny. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) také minulý týden uvedl, že celkové náklady na integraci Ukrajinců jsou v současné době odhadovány na 54 miliard korun.
Díky nouzovému stavu nejenom že může vláda užívat veřejných prostředků takřka bez kontroly, ale zároveň tímto způsobem zastírá svou absolutní neschopnost řešit současné krize (energetickou, ekonomickou, potravinovou, inflační), které mají obrovské dopady na naše občany, rodiny a živnostníky. To hnutí SPD odmítá a požaduje opakovaně okamžité zrušení nouzového stavu a zároveň vyzývá současnou vládu k plošným řešením, která by zásadně pomohla našim občanům zvládnout současnou tíživou situaci a extrémní zdražování všeho okolo nás.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí

3. Odmítáme přítomnost cizích vojáků a vojenských základen na našem území
Premiér Petr Fiala mírnil minulý týden výroky ministryně obrany Jany Černochové (oba ODS) ohledně záměru trvale umístit základny USA/NATO na našem území. Její umístění neodmítl, ale řekl, že „není na pořadu dne". Černochová předtím ale jasně prohlásila, že základnu na našem území chce a bude o tom jednat po Velikonocích při své návštěvě USA se svým protějškem Lloydem Austinem. Nyní Černochová zmiňuje v rámci této návštěvy alespoň možnosti projednání trvalé přítomnosti vojáků USA na našem území. To hnutí SPD odmítá.
Nejsme ani proruští ani proameričtí a je pro nás naprosto nepřijatelná trvalá přítomnost jakýchkoliv cizích vojsk na našem území. Kdo s námi souhlasí, může také podepsat petici na webu zde. Tu mohou naši občané podepsat také v našich regionálních poslaneckých kancelářích a kontaktních místech, aby jí mohl Parlament následně projednat.

4. Dovážené množství vakcín do ČR vysoce přesahuje skutečnou potřebu. Náš stát za ně vyplýtvá v letošním a příštím roce 5,5 – 9 miliard korun.
Vláda SPOLU objednala desítky milionů vakcín proti koronaviru, které míří do České republiky. V letošním roce to je 17,1 milionů a v příštím roce dalších 10,8 milionů dávek. To vše v době, kdy onemocnění koronavirem trvale klesá a již v podstatě neplatí žádná omezující protiepidemická vládní opatření. Dovážené množství vakcín vysoce přesahuje skutečnou potřebu. Vakcíny poskytují slabou a krátkodobou ochranu a mají příliš mnoho nežádoucích účinků. Proto o očkování proti koronaviru mezi našimi občany není dlouhodobě odpovídající zájem.
Protože ale nákupy jsou smluvní, bude je muset Česká republika odebrat a také zaplatit, přičemž cena jedné dávky vakcíny se pohybuje v rozmezí 200–350 korun (podle druhu a výrobce). Celkově tedy zaplatí náš stát za vakcíny v letošním a příštím roce celkově cenu v rozpětí 5,5 – 9 miliard korun! Dodáváme, že zcela zbytečně. I kdyby se nechali všichni občané České republiky naočkovat třetí dávkou, tak je evidentní, že vakcín je dovážen velký nadbytek a časem se znehodnocují. Ministerstvo zdravotnictví proto zvažuje, že by je darovalo dalším zemím. Pro hnutí SPD je tento krok plýtváním peněz daňových poplatníků a požadujeme vyvození jasné odpovědnosti za tento nákup ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Hnutí SPD také dlouhodobě prosazuje zákon o přímé volbě, odvolatelnosti a trestné a hmotné odpovědnosti politiků, který nám ale současná vládní koalice dlouhodobě odmítá zařadit a projednat ve Sněmovně.

5. Vláda Petra Fialy usiluje v rozporu s Ústavou ČR o prosazení cenzury pod záminkou boje proti „dezinformacím". Demoblok zavádí diktaturu
Vláda Petra Fialy usiluje v rozporu s Ústavou ČR o prosazení cenzury pod záminkou boje proti „dezinformacím". Cenzuru mají dokonce provádět neziskové organizace a poskytovatelé služeb na internetu. Ministři Blažek a Rakušan proto připravují návrh zákona, který by měl obejít článek 17 Listiny základních práv a svobod, podle níž je cenzura nepřípustná. Omezení svobody slova jsou možná při porušení zákona v jasně stanovených případech, ale nesmí jít o zákon zmocňující nestátní činitele k cenzuře informací a názorů jen proto, že jsou nepohodlné právě vládnoucí moci.
Návrh zákona by měl být hotov během několika měsíců. Jakou bude mít zákon podobu, však zatím není jasné. Jeden z připravovaných návrhů se také zabývá možnostmi blokování tzv. „dezinformačních webů". Přístup k některým webovým stránkám momentálně blokují kromě poskytovatele české domény CZ.NIC také čeští operátoři. Ti se odvolávají na skutečnost, že k vypnutí webů přistoupili na základě žádostí ze strany vlády, resp. ministra vnitra, a to v souvislosti s mimořádnou situací na Ukrajině. Podobný zákon se navrhl v prosinci i na Slovensku, kde se do trestního zákona doplňuje nový skutek, na jehož základě by bylo trestné vytvářet i šířit nepravdivé informace, které by mohly „znepokojit obyvatelstvo nebo ovlivnit jeho rozhodování o závažných společenských otázkách". Ale smyslem informace je vždy „ovlivnění" dalších osob.
Víme ze zkušenosti, že nepravdivost se neprokazuje, ale libovolně „konstatuje". Viníkům by na Slovensku v takovém případě hrozil jeden rok až pět let vězení. Návrh zatím tamní resort vyhodnocuje s policií a prokuraturou. Podle hnutí SPD je návrh takového zákona omezováním svobody a demokratických principů právního státu zajištěných Ústavou ČR. Trváme na zachování svobody slova a učení lidí kriticky myslet, vyhledávat a ověřovat si informace z více zdrojů, nikoli slepě věřit předkládaným tvrzením. V kombinaci s pokusem vládní koalice ovládnout ČT se začínáme vracet do totality 50. let minulého století. Tohle je další hřebíček do rakve demokratické svobodné diskuse. Pokud si někdo uzurpuje právo určovat, co se smí a co se nesmí říci, tak to není svoboda slova, ale diktatura. A to hnutí SPD odmítá.

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…