Rozvoral (SPD): Vládní koalice demobloku zrušením interpelací porušuje Ústavu

13.04.2022 11:18

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Vládní koalice demobloku zrušením interpelací porušuje Ústavu
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém upozorňujeme, že vláda Petra Fialy pomáhá více Ukrajincům než občanům České republiky. Česká republika zažívá největší zdražování od roku 1998. Občané dále chudnou, ale vláda Petra Fialy v praxi prokazuje, že se nehodlá „starat o lidi". Jediné hnutí SPD odmítá vznik americké vojenské základny na území ČR, který prosazuje vláda Petra Fialy. Požadujeme, aby občané rozhodli v referendu. Pokud by se Marine Le Pen stala prezidentkou Francie, byla by to tvrdá rána pro nikým nevolené elitáře z Evropské unie. Ukazuje se, že hnutí STAN je podnikatelsko-politický projekt úzké skupiny lidí. Vládní koalice demobloku zrušením interpelací porušuje Ústavu. Premiér se bojí podívat veřejnosti do očí, protože neřeší chudnutí českých občanů.

1. Vláda Petra Fialy pomáhá více Ukrajincům než občanům České republiky.

Podle dostupných informací k nám přišlo v souvislostí s konfliktem na Ukrajině více než 340 tisíc uprchlíků a bylo jim uděleno více než 275 tisíc víz. Podle sdělení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky v nedělní Partii na TV Prima se z nich pouhých 10 tisíc hlásí o práci. To jsou pouhá 3 % z celkového počtu. Dochází tak na naše slova, že k nám přišli Ukrajinci, kteří převážně čerpají solidární a humanitární příspěvky z našeho rozpočtu. Navíc, koordinace mezi kraji stále nefunguje a spousta Ukrajinců zde také pobývá mimo registrační systém. Jsou kraje, které jsou přetíženy (Praha, Středočeský kraj) a dále vázne komunikace mezi úřady. Požadujeme opakovaně po vládě předložení strategie pro zvládání této uprchlické krize, jelikož hrozí problémy s udržitelností našeho sociálního, zdravotního a školského systému a sociální pnutí v naší společnosti. Rozumíme obavám našich občanů a považujeme tyto obavy za oprávněné. Hnutí SPD je přesvědčeno, že pomoc ukrajinským uprchlíkům by měla být přiměřená a časově omezená. Vláda Petra Fialy pomáhá více Ukrajincům než občanům České republiky. Řešením zdražování není další přiznávání příspěvků na bydlení našim tzv. nepřizpůsobivým občanům, které navrhuje ministr Jurečka (KDU-ČSL), ale je potřeba přijímat celoplošná opatření pro pomoc všem našim slušným a pracujícím občanům, tak jak to dělají vlády v okolních státech. Vláda Petra Fialy neřeší zdražování a další problémy českých občanů.

2. Česká republika zažívá největší zdražování od roku 1998. Občané dále chudnou, ale vláda Petra Fialy v praxi prokazuje, že se nehodlá „starat o lidi".

Česká republika má aktuálně třetí nejvyšší inflaci v Evropě ve výši 12,7 %. Občané tak dále chudnou a jejich životní úroveň se snižuje a v důsledku zásadně chybných rozhodnutí vlády se bude dále zhoršovat. Ceny ve spotřebním koši v ČR meziročně vzrostly u pohonných hmot o 31 %, plynu a másla o 30 %, mouky o 25 %, cukru o 24 %, elektřiny o 22 % a mléka o 18 %. Oprávněná nespokojenost veřejnosti roste, téměř polovina obyvatel se musí v současné době výrazně anebo zásadně omezovat ve svých potřebách. Rapidně vzrostl počet nových exekucí a mnoho občanů se ocitá v nouzi. Současná Fialova vláda ale stále odmítá přijmout plošná opatření ve smyslu zastropování cen anebo snížení daní. Vláda navrhla pouze naprosto nedostatečné snížení spotřební daně na benzín a naftu o 1,50 Kč na litr, navíc to má platit až od června do konce září. Návrh musí ještě schválit Parlament. Vláda Petra Fialy (ODS) v praxi prokazuje, že se nehodlá „starat o lidi", jak prohlásila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Musíme společně dotlačit vládu k demisi.

3. Jediné hnutí SPD odmítá vznik americké vojenské základny na území ČR, který prosazuje vláda Petra Fialy. Požadujeme, aby občané rozhodli v referendu.

Vláda Petra Fialy (ODS) chce zřídit v ČR americkou vojenskou základnu s americkými vojáky. Po Velikonocích o tom bude iniciativně v USA jednat ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Hnutí ANO tento návrh vlády podporuje. V nedělní Partii v TV Prima to řekl poslanec, místopředseda hnutí ANO a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Ministr Jurečka v této souvislosti již zmiňuje letiště v Ostravě-Mošnově anebo v Přerově. Zřízení cizí vojenské základny na našem území je zásadním zásahem do samostatnosti naší země. Tento úmysl před volbami současné vládní strany tajily před veřejností. SPD je tedy JEDINOU stranou v Parlamentu, která je proti americké vojenské základně v ČR. Nesouhlasíme s trvalou přítomností jakýkoliv cizích vojsk na území ČR. Říkáme jasné NE CIZÍM ZÁKLADNÁM na našem území a vytvořili jsme i petici proti jejímu zřízení v ČR, kterou lze nalézt na webu zde a kterou mohou naši občané podepsat, aby jí mohl Parlament projednat. Prosazujeme modernizaci a změnu koncepce výstavby naší armády na obranu území našeho státu a našich občanů místo dosavadního pouhého expedičního sboru pro zahraniční mise. Hnutí SPD dlouhodobě prosazuje přijetí funkčního zákona o referendu, ve kterém by občané měli možnost rozhodnout o zásadních společensko-politických a bezpečnostních otázkách směřování naší země, jako je například členství v EU anebo právě zřízení základny cizích vojsk na našem území. Současná vládní koalice ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Pirátů a také hnutí ANO zákon o referendu odmítají. Z toho je naprosto jasné, že si nepřejí, aby občané o čemkoli důležitém rozhodovali, zatímco vláda koná zásadní kroky, které před volbami tajila.

4. Pokud by se Marine Le Pen stala prezidentkou Francie, byla by to tvrdá rána pro nikým nevolené elitáře z Evropské unie.

V neděli proběhlo ve Francii první kolo prezidentských voleb, ve kterém do druhého kola postoupila kandidátka Národního sdružení Marine Le Pen. Hnutí SPD je společně s Národním sdružením a dalšími osmi stranami a jejich 65 europoslanci sdruženo ve společné vlastenecké a euroskeptické frakci Evropského parlamentu s názvem Identita a demokracie (ID). Blahopřejeme proto Marine Le Pen k tomuto skvělému výsledku a držíme jí palce i do kola druhého, které proběhne 24. dubna a ve kterém se utká se současným probruselským liberálním prezidentem Emmanuelem Macronem. Pokud Marine Le Pen, která mj. tvrdě kritizuje Macronovu proimigrační politiku, vyhraje druhé kolo prezidentských voleb, bude to po brexitu a výsledku voleb v Maďarsku a Srbsku další rána pro nikým nevolené elitáře z Evropské unie.

5. Ukazuje se, že hnutí STAN je podnikatelsko-politický projekt úzké skupiny lidí.

Sněmovna se minulý týden mimořádně sešla z podnětu hnutí SPD kvůli provizi europoslance Stanislava Polčáka (STAN) osm milionů v kauze Vrbětice. Polčák žádal osmimilionovou odměnu z veřejných peněz za pomoc při schválení zákona na odškodné za následky výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Trváme na tom, aby Polčák rezignoval na mandát poslance Evropského parlamentu. Projednávání případu Polčák v Poslanecké sněmovně ale nebylo vůbec zahájeno. Sněmovna totiž neschválila návrh programu mimořádné schůze, protože poslanci koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a STAN jednání o případu Polčák zablokovali. Tím dokázali, že schvalují jeho nemorální jednání. Ukazuje se, že hnutí STAN je podnikatelsko-politický projekt úzké skupiny lidí. Za všechny stačí zmínit podnikání v daňovém ráji na Kypru a v solárním byznysu místopředsedy a stále náměstka hejtmanky Středočeského kraje Věslava Michalika či stáž v USA teď už bývalého poslance Jana Farského. Hnutí STAN se tváří, že hájí zájmy malých obcí, přičemž ale obchoduje se zákony. Hnutí SPD již dlouhodobě navrhuje zavedení přímé volby politiků, což by zároveň umožnilo i jejich odvolávání.

6. Vládní koalice demobloku zrušením interpelací porušuje Ústavu. Premiér Petra Fiala se bojí podívat veřejnosti do očí, protože neřeší chudnutí českých občanů.

Poslanci vládní koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a STAN zrušili minulý týden ústní interpelace na premiéra a ministry vlády, takže opoziční poslanci je nemohou donutit k vysvětlení jejich činnosti. Přestože je vláda Petra Fialy (ODS) u moci již více než 100 dnů, tak ústní interpelace proběhly za celou dobu pouze třikrát. Každý poslanec přitom složil slib, že bude dodržovat Ústavu ČR. V ní je jasně uzákoněno, že vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně. Zrušení interpelací z minulého týdne je tedy podle hnutí SPD porušením Ústavy ČR. Premiér Fiala se vyhýbá interpelacím, aby nemusel odpovídat v přímém přenosu na otázky opozičních poslanců, jak a kdy chce vláda řešit zejména migrační krizi, rostoucí ceny energií, pohonných hmot, potravin, hypoték a krotit inflaci. Poslanci vládní pětikoalice tímto krokem dokázali, že se nemohou podívat veřejnosti do očí. Pro poslanecký klub SPD je takový postup zcela nepřijatelný.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy