Rozvoral (SPD): Vládní koalice odmítla návrh hnutí SPD na pomoc zdravotně postiženým občanům

04.05.2022 11:33

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Vládní koalice odmítla návrh hnutí SPD na pomoc zdravotně postiženým občanům
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém upozorňujeme, že cena zemního plynu pro české občany je minimálně třikrát vyšší, než by mohla reálně být. Za předražené energie nese odpovědnost vláda Petra Fialy (ODS). Vláda chce zhoršit zdravotní péči pro občany. Hnutí SPD bude její návrh obstruovat. Nekompetentní asociální vláda Petra Fialy prohlubuje krizi v oblasti bydlení. Připravila mladé rodiny o dostupné bydlení. Fialova vládní koalice odmítla návrh hnutí SPD na pomoc zdravotně postiženým občanům. Vláda prosazuje změnu Ústavy ČR, která vládě umožní vysílat české vojáky na cizí území a umožnit pobyt cizích vojsk na českém území bez souhlasu Parlamentu. Hnutí SPD to odmítá. Vláda svou snahou prosadit korespondenční volby ohrožuje demokracii v ČR. Musíme se postavit proti volebním podvodům a manipulacím.

1. Cena zemního plynu pro české občany je minimálně třikrát vyšší, než by mohla reálně být. Za předražené energie nese odpovědnost Fialova vláda.
Ruská federace požaduje od minulého týdne platby za dodávky zemního plynu v rublech a z tohoto důvodu přerušila dodávky zemního plynu do Polska a Bulharska. Na úrovni EU probíhají v současné době diskuse o odstoupení všech členských států od dodávek ruského zemního plynu z důvodu konfliktu na Ukrajině. Z pohledu zájmů České republiky a jejích občanů jde o nezodpovědný hazard s naší budoucností, jelikož podle energetických expertů nelze dodávky ruského zemního plynu v dohledné době adekvátně nahradit, bez toho, aniž by došlo k dramatickému zvýšení cen, čímž dojde k dalšímu enormnímu nárůstu životních nákladů našich občanů a provozních nákladů našeho průmyslu a k výraznému snížení životní úrovně a kvality života našich obyvatel. Současná vláda SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a STAN by se namísto těchto nebezpečných představ měla věnovat zajištění dostatku plynu a zároveň svými regulačními nástroji také snížení jeho ceny pro naše domácnosti a firmy. Zásadní problém je v tomto ohledu v tom, že jednak jsou naše zásoby plynu na nízké úrovni a také, že Česká republika nakupuje silně předražený plyn na burze, navíc prostřednictvím překupníků, namísto toho, aby měla zajištěné přímé dvoustranné dlouhodobé kontrakty s přímým producentem a dodavatelem. Touto cestou jde například Slovensko, Maďarsko či Rakousko. Náklady českých občanů za dodávky zemního plynu jsou tak minimálně třikrát vyšší (dle některých propočtů až pětinásobně vyšší), než by mohly reálně být! I to je vina a zodpovědnost Fialovy vlády, která příčiny vysokých cen plynu a energií a jejich dopady vůbec neřeší! Tato vláda nemá důvěru občanů, a měla by proto podat demisi, protože přivádí svými kroky naše občany a firmy do energetické chudoby a do existenčních problémů.

2. Vláda chce zhoršit dostupnost zdravotní péče pro občany. Hnutí SPD bude její návrh obstruovat.
Na programu mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, která začíná tento týden v úterý, je i vládní návrh na snížení plateb veřejného zdravotního pojištění za tzv. státní pojištěnce (děti, studenti, senioři, zdravotně postižení) od 1. července letošního roku. A to navzdory tomu, že v současné době jsou počty těchto státních pojištěnců navýšeny o statisíce uprchlíků z Ukrajiny, jejichž zdravotní péče je rovněž financována z tohoto veřejného pojištění, tedy z peněz našich daňových poplatníků. Toto vládou navrhované opatření by v krátké době způsobilo vážný propad příjmů zdravotních pojišťoven a v důsledku toho následně dojde velmi rychle k dalšímu zhoršení dostupnosti a kvality už tak dlouhodobě odkládaných zdravotních výkonů (kvůli omezení v souvislosti s covidem) a zdravotní péče pro české občany. To je pro hnutí SPD nepřijatelné a budeme proti tomu bojovat ze všech sil, a to i prostřednictvím obstrukcí při tomto projednávání ve Sněmovně.

Na mimořádné schůzi tento týden se také bude projednávat zrušení EET. Hnutí SPD prosazuje dobrovolnost vstupu do EET. Zároveň platí, že se daně platit mají, proto jsme v minulém volebním období prosadili náš návrh na zavedení paušální daně pro živnostníky, kterým se podařilo zjednodušit živnostenské podnikání. Stát má své jisté a živnostníci ani úředníci nejsou zbytečně zatěžovaní byrokracií. Prosazujeme zvýšení hranice pro možnost využití paušální daně z 1 mil. Kč na 2 mil Kč ročního obratu a zjednodušení podmínek pro využití této možnosti.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí

3. Nekompetentní asociální vláda Petra Fialy prohlubuje krizi v oblasti bydlení. Připravila mladé rodiny o dostupné bydlení.
Nekompetentní vláda Petra Fialy (ODS) dále prohlubuje krizi v oblasti bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Ivana Bartoše (Piráti) předčasně (po třech měsících účinnosti), zastavilo program „Vlastní bydlení" určený na pomoc mladým rodinám při pořízení bydlení. Zdůvodnilo to tím, že ve Státním fondu na podporu investic (SFPI), ze kterého jsou tyto půjčky na bydlení financovány, došly peníze. Je to další ukázka diletantství a asociálnosti současné vlády. Vláda Petra Fialy (ODS) totiž do tohoto programu uvolnila pouhých 700 milionů korun. Poslankyně SPD Marie Pošarová v rámci projednávání státního rozpočtu navrhla navýšení objemu těchto prostředků na jednu miliardu korun z položky určené na finanční dary do zahraničí, vládní poslanci to však svým hlasováním odmítli. Tímto způsobem připravili tisíce našich mladých rodin o možnost pořídit si vlastní bydlení. Dlouhodobý nedostatek bytů a jejich rostoucí cenová nedostupnost je způsobena i tím, že Fialova vládní koalice prosadila odklad o jeden rok účinnosti nového stavebního zákona, který byl prosazen vloni i hlasy SPD a který by mj. urychlil stavební řízení a zvýšil nabídku bytů na trhu. Pro SPD je rodina na 1. místě!

4. Vládní koalice demobloku odmítla návrh hnutí SPD na pomoc zdravotně postiženým občanům.
Poslanci vládní koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN odmítli minulý týden ve Sněmovně projednat návrh SPD na zvýšení příspěvku na mobilitu pro zdravotně postižené občany. Je tedy zcela evidentní, že Fialova vláda vážné problémy zdravotně postižených lidí ignoruje a nepomáhá jim. Poslanecký klub hnutí SPD navrhuje zvýšit příspěvek na mobilitu ze současných 550 korun na 825 korun měsíčně. Tento příspěvek se nezvyšoval již téměř pět let a je dokonce nižší než před rokem 2012, kdy se měnila jeho zákonná podoba.  Pro mnohé zdravotně postižené občany se tak doprava, která je pro ně životní nutností, při současných vysokých cenách pohonných hmot a jízdného stává prakticky nedostupnou službou. To se musí urychleně změnit. Zatímco Fialova vláda zdravotně postiženým občanům v rozpočtu peníze ubírá a škrtá, hnutí SPD za jejich oprávněné zájmy dlouhodobě důsledně bojuje!

5. Vláda Petra Fialy prosazuje změnu Ústavy ČR, která vládě umožní vysílat české vojáky na cizí území a umožnit pobyt cizích vojsk na českém území bez souhlasu Parlamentu. Hnutí SPD to odmítá.
Vládní koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a hnutí STAN připravuje změnu článku 43 Ústavy České republiky. Chce posílit své vládní pravomoci a vysílat napříště české vojáky bez souhlasu Parlamentu České republiky na cizí území a umožnit pobyt cizích vojsk v České republice. Hnutí SPD toto vnímá jako další nepřijatelný pokus současné vlády o koncentraci moci, která jí nemá příslušet. Ani válka v evropském regionu nesmí být záminkou k tomu, aby vláda dále posilovala své pravomoci na úkor Parlamentu. Tyto zdánlivě formální změny článku 43 Ústavy České republiky, které vláda Petra Fialy (ODS) poslala do připomínkového řízení, vedou k okleštění parlamentní kontroly vlády. Tímto způsobem by došlo k posílení moci výkonné a omezení moci zákonodárné, kterou tvoří volení zástupci občanů České republiky. Pro hnutí SPD je nepřijatelné, aby do zahraničí byli bez kontroly volených zástupců lidu vysílání naši vojáci, anebo aby na našem území byli umísťování vojáci cizích armád, bez toho, aby to bylo projednáno v Poslanecké sněmovně. Rozhodnutí o vysílání armády do zahraničí či o pobytu cizích vojsk na našem území musí být učiněno výhradně na základě souhlasu Parlamentu České republiky. To je názor SPD.

6. Vláda svou snahou prosadit korespondenční volby ohrožuje demokracii v ČR. Musíme se postavit proti volebním podvodům a manipulacím.
Vládní koalice chce tento týden na mimořádné schůzi Sněmovny projednávat mj. zavedení korespondenčního hlasování (pro občany pobývající v zahraničí) pro volby do Poslanecké sněmovny a prezidenta republiky. Již v současné době přitom mohou naši občané při pobytu v zahraničí hlasovat na našich zastupitelských úřadech. Vláda Petra Fialy chce tuto změnu volebního systému prosadit především z důvodu její klesající podpory ve veřejnosti a strachu z neúspěchu v příštích volbách. Jde o mimořádné nebezpečí pro náš demokratický systém, jelikož v případě korespondenčního hlasování nelze žádným způsobem zajistit tajnost a rovnost volby, což jsou základní principy volebního práva definované i Ústavou České republiky. Rovněž zde existuje velmi vážná pochybnost (a nemožnost kontroly), zda voliči skutečně hlasovali sami, a pokud ano, zda svobodně a nezávisle, bez vnějšího nátlaku. Současně existuje riziko, že určité osoby budou hlasovat vícekrát. Korespondenční volba s sebou nese možnost rozsáhlých manipulací a volebních podvodů. Z důvodu nesrovnalostí při korespondenční volbě se muselo opakovat 2. kolo posledních prezidentských voleb v Rakousku. Francie z důvodu obav před manipulacemi korespondenční volby zrušila. V USA dodnes panují pochybnosti o regulérnosti poslední prezidentské volby. Hnutí SPD je připraveno bránit princip svobodných a spravedlivých, tedy všeobecných přímých a rovných voleb, všemi svými silami a demokratickými prostředky!

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…