Rozvoral (SPD): Vyzýváme vládu k co nejrychlejšímu návratu všech dětí do škol a na sportoviště

27.04.2021 10:57

Minulý pátek byl na program jednání 98. schůze Poslanecké sněmovny pevně zařazen bod „Informace vlády o podmínkách vstupu dětí do škol“.

Rozvoral (SPD): Vyzýváme vládu k co nejrychlejšímu návratu všech dětí do škol a na sportoviště
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD bylo na tento bod jednání připraveno a já jsem z pozice místopředsedy poslaneckého klubu přednesl návrh usnesení, požadující okamžitý návrat dětí do škol a na sportoviště. Připravená ale nebyla vláda, neboť se na projednání tohoto bodu nedostavil žádný zástupce vlády, který by byl schopen pronést stanovisko, a z časových důvodů se o uvedeném usnesení zatím nehlasovalo.

V rámci mého projevu k projednávanému bodu „Informace vlády o podmínkách vstupu dětí do škol“, zastává hnutí SPD jasné stanovisko, které má tuto podobu: „Všichni žáci a studenti se musí vrátit do škol bez jakýchkoli dalších podmínek.“ Apelujeme tak na všechny přítomné poslance, na naši vládu a na premiéra této republiky Andreje Babiše, aby otevřeli našim dětem znovu školy. Je ostudné, pokud se rozvolňují opatření, otvírají obchody, ale většina škol zůstává zavřených. V porovnání s ostatními evropskými zeměmi, které také musely čelit a ještě se stále vypořádávají s následky koronavirové krize, má Česká republika nejdéle zavřené školy. Za poslední rok byly školy plně otevřené pouze 10 týdnů a například vysoké školy se neotevřely vůbec.

Výuka dětí tak byla realizována pouze on-line formou, což pro většinu žáků nebylo samozřejmě tak přínosné jako prezenční výuka. Pro žáky všech typů středních škol a učilišť nebyla v této době zajištěna adekvátní praktická výuka, která je pro výkon jejich budoucí profese velmi důležitá. Distanční výuka na většině vysokých škol neobsahovala potřebnou kvalitu a studenti tak absolvovali celé dva semestry, tedy celý akademický rok 2020 až 2021, on-line výukou, a to včetně zkoušek a zápočtů. Absence sociálních kontaktů se také negativně projevuje na psychice dětí, které jsou zavřené doma u počítačů v kruhu svých nejbližších a se svými kamarády udržují komunikaci pouze elektronickou formou – přes počítače a mobilní telefony. Velkou psychickou zátěž tato situace znamenala i pro rodiče, kteří museli zůstat se svými dětmi doma.

Jako hnutí SPD požadujeme spolu s otevřením všech škol také otevření všech sportovišť pro děti. Jedná se o sportoviště vnitřní i venkovní, kde by bylo umožněno sportování dětem i ve větších skupinách, za dodržování potřebné hygieny. Děti si to po tak dlouhé době zaslouží.

K projednávanému bodu jsem za hnutí SPD načetl usnesení ve znění: „Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá Vládu České republiky, aby zabezpečila co nejrychlejší návrat všech žáků a studentů do škol a na sportoviště bez jakýchkoliv dalších podmínek." Z časových důvodů se nestihlo o tomto bodu hlasovat a bude se o něm rozhodovat příště.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…