Rumler (Svobodní): Tak to mě budou muset vyhodit, poněvadž na to nebudou mít

05.09.2013 19:33

Proč zvýšení minimální mzdy poškodí hlavně ty, pro které je určeno. Nápad ČSSD je asociální. I přechodně zaměstnaný člověk je pro stát, který mu třeba i pošle sociální dávku, větším přínosem, než jeden nezaměstnaný, který ročně stojí skoro 200 000.

Rumler (Svobodní): Tak to mě budou muset vyhodit, poněvadž na to nebudou mít
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Sociální inženýři z Lidového domu zase jednou měli nápad. Postupně zvýšit minimální mzdu na 12 000 korun hrubého měsíčně. Slibují vyšší důstojnost zaměstnanců a zamlčují nebo obracejí efekty, které to bude mít. Budou volby a slibem nezarmoutíš, zvlášť, když ho neplatíš sám.

Věta z titulku tohoto příspěvku je nejlepším komentářem k celé věci, našel jsem ji na diskuzním fóru ČSSD mezi záplavou jásání nad úžasným oranžovým nápadem.

Pro nadšence nabízím takový malý scénář. Podnikatel zaměstnává 20 lidí za minimální mzdu 8 500 a 4 šéfy part, kteří berou 12 000. Když zvýší mzdu oněm 20 na 12 000 bude náhle řešit minimálně tyto problémy:
1. Sehnat zakázky

Nejprve bude muset sehnat zakázky za minimálně 1,1 milionu, aby pokryl nadiktované mzdové náklady. Kde je má shánět, zda je to vůbec v silách jeho a hlavně trhu, na kterém se pohybuje, už mu chytrolíni ze socdem nějak zapomněli říct. Pro řadu malých firem to může být likvidační, takže brzy nebudou zaměstnávat nikoho.
2. Zvýšit mzdu ostatním ve firmě

Do shánění zakázek už ho bombardují čtyři šéfové part, kterým přijde zvláštní, že jejich podřízení mají najednou stejnou mzdu. Takže chtějí přidat a jsem přesvědčen, že 500 korun navíc jim stačit nebude. Majitel firmy tak začne shánět další zakázky, aby vyhověl prostým ekonomickým zákonitostem a hlavně nařízení vlezlého státu, který mu bez ohledu na výkonnost jeho firmy diktuje, kolik má lidem platit.
Výsledek? Propouštění

Mzda je vyjádření ceny práce, kterou je ochoten a hlavně schopen majitel firmy zaplatit. Když se nevydělá víc peněz, přijde to nejlogičtější – propouštění tak velké, až zbude tolik zaměstnanců, kteří svou prací na své mzdy vydělají. Případně se rovnou místo lidí koupí taková technologie, která jich nahradí víc. Dojde na onu větu: musím vás propustit, protože na vás nemám. Ti zbylí budou navíc zřejmě muset makat daleko víc, než když jich byl „plný stav“ před umělým zvýšením mzdy.

Nevím, na co zrovna myslel soudruh Špidla ve chvíli, kdy tvrdil, že zvýšení mzdy sníží nezaměstnanost, ale já to vidím přesně naopak. Pokud nemám peníze na to, platit zaměstanci 8500, těžko budu mít na to dát mu 12 000.

Minimální mzda by se měla zrušit. Pak by totiž bylo daleko snazší najímat si lidi pružně, i když za menší mzdu. I přechodně zaměstnaný člověk je pro stát, který mu třeba i pošle sociální dávku, větším přínosem, než jeden nezaměstnaný, který ročně stojí skoro 200 000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).