Rusnok: V případě OKD mne udivuje jejich liknavost

16.08.2013 15:17

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. 8. 2013.

Rusnok: V případě OKD mne udivuje jejich liknavost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, diskutuje tady skutečně velmi závažné téma. Tak jak už nastínil pan ministr průmyslu a obchodu, situace a konfigurace stavu, který máme v Moravskoslezském kraji, konkrétně v průmyslové pánvi, je dramatická z mnoha důvodů. A vláda se tím opakovaně zabývala, zatím ve formě spíše přípravy a analyzování kroků, protože první moment dalšího vývoje musí přijít od vlastníků firem. Jsme dnes v poněkud jiné situaci, než jsme byli řekněme v podobných strukturálně postižených regionech před deseti, patnácti lety, kdy většinovým vlastníkem řady firem byl stát. Ale dnes všechny tyto firmy jsou soukromým podnikem, všechny tyto firmy mají své akcionáře. Jak už řekl pan ministr obchodu a průmyslu my připravuje schůzky s nimi. Musím říct, že mě trochu udivuje jejich liknavost v tomto směru, protože bych očekával vzhledem k vážnosti situace, kterou my vidíme jako velmi vážnou, zejména v případě OKD, jejich větší aktivitu ve vztahu k vládě a hledání určitých synergií a kooperace s vládou, jak situaci zvládat s relativně co možná nejnižšími dopady. Dopady budou bezesporu a budou významné, počítejme s tím. Situace OKD je komplikovaná nejen proto, o čem mluvil pan ministr, to znamená proto, že trh černého uhlí a koksovatelného uhlí zažívá nebývalý propad cen a poptávky, a v podstatě produkt, který OKD produkuje, to znamená ať už energetické, tak koksovatelné uhlí se hromadí na skládkách, hromadí se v podstatě v zásobách této firmy.

A situace je dramatická i proto, že pro mě poněkud záhadně tato firma v posledních letech se docela rozmáchla investičně, resp. spíše vydala celou řadu dluhových závazků ve vztahu zejména do zahraničí. Je třeba říct, že emise jejích dluhopisů jsou emise v eurech, některé možná v dolarech, jsou dnes v držení zahraničních finančních skupin. A toto zatížení podle mne bude dramaticky komplikovat "bezbolestné" řešení situace kolem OKD. Myslím si, že bezbolestné ani už být nemůže.

Nicméně je třeba začít jednat, je třeba začít se pokusit najít několik restrukturalizačních scénářů, které budou schopny zachovat alespoň zdravé části nebo přibližně zdravé části tohoto podniku. Myslím, že jeden, dva tyto doly jsou schopny konkurence na mezinárodním trhu, stejně jako koksárenská část.

Řešíme situaci, která je výsledkem nějakého vývoje v minulých letech. Za vládu mohu říct, že je to jedna z klíčových agend, které se budeme v operativní správě země velmi věnovat a budeme se snažit připravit pro vládu budoucí několik variant možných scénářů a angažování vlády v tomto procesu.

Neočekávejme, prosím vás, zázraky ze strany vlády. Jsme členy Evropské unie. Takovýchto postižených regionů a situací je všude po Evropě více. Jsme tady ve zvláštní situaci, kdy největší konkurenti jak zejména hornického byznysu, to znamená OKD, částečně i hutnického, jsou 50 až 100 km za hranicemi, v zemi, která má mnohem lepší vyjednávací podmínky v Evropské komisi, než máme my díky minulým vládám. A počítejte s tím, že tyto firmy a orgány našich partnerů na severu budou velmi bedlivě sledovat všechny naše kroky, takže budeme muset velmi dobře tyto kroky mít zdůvodněné a připravené po administrativně právní stránce ve vztahu k otázkám veřejné podpory, atd.

Nicméně říkám: Připravíme tyto věci, připravíme je alternativně. První krok, který musí následovat teď, je velmi vážné jednání s vlastníky firem a musíme slyšet jejich záměry, jak oni se svými kapitálovými investicemi v této oblasti hodlají naložit. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče