Rys (STAN): Novela zákona o hmotné nouzi – bič na ubytovny, anebo bič na obce?

13.06.2015 20:15

Města a obce, na jejichž územích se nacházejí ubytovny pro sociálně slabé, od května letošního roku vydávají závazná stanoviska k vyplacení či nevyplacení doplatků na bydlení klientům těchto zařízení. Zůstává velkou otázkou, k jakým situacím novela zákona o hmotné nouzi nakonec povede a jaké bude mít důsledky pro samosprávy.

Rys (STAN): Novela zákona o hmotné nouzi – bič na ubytovny, anebo bič na obce?
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Bruntálu Petr Rys (BPP/STAN)

Jedno je však jasné již nyní: opatření neřeší vadný systém a Černého Petra přehazuje na obce, na jejichž bedra nakládá nemalou odpovědnost za životy konkrétních lidí. Města a obce k nové zákonné úpravě přistupují různě: některá vyplácení doplatků plošně odmítají, jiná umožňují a další se zase pokoušejí vymýšlet kritéria, s jejichž pomocí selektují konkrétní případy.

Skutečně odpovědně rozhodnout však není dost dobře možné, jelikož obce nedisponují informacemi, na základě kterých by dokázaly objektivně vyhodnotit vhodnost či nevhodnost vyplacení dávky v konkrétním případě. Samosprávy od Úřadu práce dostávají pouze údaje se jménem, příjmením, trvalým bydlištěm a datem narození jednotlivých žadatelů a souvisejících osob.

To je dost málo na relevantní podklad pro závažné rozhodnutí. Některé samosprávy si jako kritérium přiznání doplatku stanovily trvalý pobyt daného žadatele v obci, což je však čistě evidenční údaj, který nenapovídá nic o skutečné existenční situaci konkrétního člověka nebo rodiny s malými dětmi, příčinách této životní nouze, příp. snaze ji nějak řešit.

Nelze se ubránit dojmu, že se stát tímto opatřením pouze zbavil problému a pokusil se napravit veřejné mínění, když nechal napsat pár novinových článků o „biči na ubytovny“. Obce teď v rozhodování tápou. Ale nejen to. Dostávají se na pranýř neziskových organizací na ochranu práv menšin a přímou odpovědností za rozhodování se vystavují riziku vysoce konfliktních situací, takže musí zvažovat, jak posílit bezpečnost svých pracovníků.

Třeba se stane malý zázrak a novela zákona o hmotné nouzi přece jen omezí do očí bijící nemorálnost výnosného podnikání s ubytovnami. Už nyní však proskakují informace, že provozovatelé ubytoven přišli na to, jak i s novou úpravou nepřijít zkrátka. To by se dalo čekat, protože skutečně potřebné je systémové opatření – přehodnocení celého systému vyplácení sociálních dávek v této zemi

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu