Rys (STAN): Pomůže nový IROP městům a obcím kraje?

15.06.2015 5:28

Evropská komise v minulých dnech schválila Integrovaný regionální operační program pro nové programové období 2014–2020, který má přinést do České republiky až 4,64 mld. EUR, tedy až 127 miliard korun.

Rys (STAN): Pomůže nový IROP městům a obcím kraje?
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Bruntálu Petr Rys

Filozofií nového jednotného IROPu je zlepšení přehlednosti a celkové zmenšení administrativní zátěže, a to díky snížení počtu programů a vzniku jednoho centrálního, a také pomoc chudším regionům republiky.

Hlavním cílem Integrovaného regionálního operačního programu je podle Ministerstva pro místní „rozvoj podpora regionální konkurenceschopnosti, vyváženého rozvoje území České republiky a zlepšení kvality života obyvatel. Potřeba směřovat podporu do oslabených regionů je umocňována trendem posledních let, kdy životní úroveň a ekonomický rozvoj v některých částech České republiky i vlivem nedávné ekonomické krize stagnovaly či dokonce klesaly.“

Je ovšem otázkou, nakolik si regiony ziskem dotací z IROPu reálně a z dlouhodobého hlediska pomohou, jestliže společným jmenovatelem „nižší životní úrovně a pomalejšího ekonomického rozvoje“ v městech a obcích moravskoslezského kraje je chronicky vysoká míra nezaměstnanosti – a právě tu je potřeba řešit především.

Přestože IROP počítá s 729 kilometry rekonstruovaných nebo modernizovaných silnic, regionu pomohou skutečně masivní investice do dopravní infrastruktury (zejména na zvýšení kapacity silnic jako jsou I/11 a I/57) a také stamiliony korun na přípravu investičně využitelných ploch. IROP naproti tomu předpokládá vybudování mj. až 225 km nových cyklostezek a cyklotras a realizaci 5000 sociálních bytů.

Nesporně chvályhodný – a napomáhající řešit dlouhodobou bolest regionu – je akcent na vzdělávání, kdy program počítá s podporou 1341 vzdělávacích zařízení, a stejně tak na sociální podnikání v podobě 383 podpořených sociálních podniků.

Integrovaný regionální operační program je rozdělený do čtyř hlavních oblastí. Zahrnuje široké spektrum aktivit: dopravní infrastrukturu a obslužnost, sociální problematiku, zdravotnictví, vzdělávání, kulturu, e-government, energetické úspory v oblasti bydlení, územní dokumentaci obcí a další. Je financovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

První výzvy k předkládání projektů v IROPu mohou být podle informací Ministerstva pro místní rozvoj vyhlášeny již v průběhu července. Předběžný harmonogram výzev, přehled podporovaných aktivit a další informace o programu jsou k dispozici na http://www.dotaceEU.cz/IROP. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…