SPOLU: Chceme znát termín návratu dětí na druhý stupeň ZŠ a otevření dětských skupin a lesních školek

21.04.2021 12:09

Vláda v pondělí rozhodla o obnově praktické výuky na středních a vysokých školách od 26. 4. 2021, což je krok správným směrem. Současně vyzýváme vládu, že by měla zvážit také návrat žáků na druhém stupni základních škol, a to ve stejném nebo nejbližším možném termínu.

SPOLU: Chceme znát termín návratu dětí na druhý stupeň ZŠ a otevření dětských skupin a lesních školek
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Testování dětí je už nyní zajištěno a školy by si s tím dokázaly bez problémů poradit i se zachováním všech režimových opatření pro bezpečný návrat žáků do škol. Zbylou část žáků v mateřských školkách, na středních a vysokých školách doporučujeme zahrnout do třetí vlny návratu dětí do škol a to ideálně od 10. 5. 2021 po předchozím vyhodnocení epidemického vývoje ve školách.

Uzavřené dětské skupiny

Zároveň vládu a Ministerstvo zdravotnictví žádáme, aby co nejdříve umožnila otevření dětských skupin, které jsou samy o sobě omezeny počtem na maximálně 15 dětí.
Je to nejen otázka pomoci rodičům, kteří dnes musí složitě kombinovat péči o děti a své zaměstnání, což je v řadě případů neslučitelné, nicméně rodiče do práce z řady důvodů prostě musí. Obecně se ví o masivním vzájemném hlídání dětí v rodinách, což ovšem popírá logiku omezení sociálních kontaktů. V neposlední řadě se jedná také o přežití dětských skupin, které jsou v současnosti zcela bez příjmů.

Jsme pro znovuotevření lesních školek

Podobně žádáme o otevření lesních mateřských škol, kde podmínky vzdělávání dětí v přírodě nabízí minimalizaci epidemického rizika a současně pozitivním přínosem nejen pro fyzické ale i psychické zdraví dětí.

Volnočasové aktivity a sportování dětí

Dopady epidemie se velmi negativně projevují nejen v rodinném životě a vzdělávání, ale také vůči psychickému i fyzickému zdraví dětí. Je na čase tyto škody minimalizovat a pustit děti do přírody, umožnit kontakt s vrstevníky, obnovit amatérské sportování dětí ve venkovních prostorách. Vyzýváme vládu, aby těmito kroky fakticky pomohla dětem a podpořila jejich zdravý vývoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.