SPOLU: Vláda zřejmě promeškala příležitost k nákupu pěti milionů vakcín AstraZeneca. Je nejvyšší čas k nápravě

11.02.2021 6:37

Vláda podle informací distributora i Ministerstva zdravotnictví mohla podcenit nákup očkovacích vakcín proti covid-19. Podle našich informací zřejmě propásla možnost nákupu vakcíny AstraZeneca, ačkoliv měla příležitost zakoupit pět milionů dávek. Ty by bylo možné v současné situaci použít například pro přednostní očkování učitelů.

SPOLU: Vláda zřejmě promeškala příležitost k nákupu pěti milionů vakcín AstraZeneca. Je nejvyšší čas k nápravě
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Jediná možnost nákupu vakcíny je minimálně do konce roku 2021 prostřednictvím Evropské unie. Česká republika má možnost nadále jednat o navýšení dávek. Musí však intenzivně jednat, k čemuž AntiCovid tým vyzývá vládu už od minulého týdne.

„Premiér létá jednat o ruské vakcíně do Srbska, do Maďarska. Přitom pravděpodobně mohla mít Česká republika vakcín dostatek. Zavedení ruského Sputniku by mohlo výrazně snížit ochotu lidí nechat se očkovat, v této situaci musíme spíše jednat o koupi vakcín AstraZeneca. Příležitost k tomu ostatně je,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek.

„AntiCovid tým představil potřebný plán na otevření českého školství a nazvali jsme ho ‚Plán na záchranu českého vzdělávání‘. Jeho princip je postavený na 3+3 systému. První tři kroky znamenají návrat žáků prvního stupně základních škol, návrat studentů, kteří jsou v závěrečném ročníku a obnovení praktické výuky na středních školách. Proti tomu stojí další tři kroky – dobrovolné plošné testování žáků, okamžité vybavení všech pedagogů respirátory třídy FFP2 ze státních zásob a dobrovolné plošné očkování učitelů. Plošné dobrovolné očkování učitelů by mohlo být jednou z cest, jak zachránit české vzdělávání, zajistit přístupnost žáků a bezpečnost učitelů ve školách. Český vzdělávací systém, rodiče, školy ani žáci si nemohou tuto situaci dlouhodobě prodlužovat,“ uvedl poslanec a místopředseda ODS Martin Baxa.

„Dovolte mi shrnutí, informaci o možnosti nákupu vakcín nad rámec dodávek z EU jsme získali začátkem minulého týdne. Proto jsme se minulou středu na Zdravotním výboru dotazovali, zda je možné, aby Česká republika nakoupila vakcíny nad rámec kontraktů nasmlouvaných Evropskou unií. První informace byla, že to možné není, ale po našem opakovaném dotazování vyplynulo, že by to možné bylo. Na dnešním Ústředním krizovém štábu dokonce zazněla informace, že už i sama firma AstraZeneca kontaktovala vládu. Náš cíl je dotlačit vládu, aby využila veškeré možnosti, které se nabízejí a nakoupila větší množství volných vakcín. Doufáme, že se díky tomu bude rychleji očkovat, veřejnost na to úpěnlivě čeká,“ konstatoval poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…