STAN: Cenné mokřady v Lysé nad Labem dostaly šanci, kraj odložil jejich zastavění

02.06.2020 6:39

Středočeští krajští radní zatím odložili rozhodnutí o zastavění biologicky cenného mokřadu v Lysé nad Labem. Na pozemku chce kraj postavit výcvikové středisko, ve kterém se mají školáci i dospělí školit, jak se chovat v krizových situacích. Na projekty má padnout v počátku půl miliardy korun. Další takové cvičiště má vyrůst v Zaječově.

STAN: Cenné mokřady v Lysé nad Labem dostaly šanci, kraj odložil jejich zastavění
Foto: STAN
Popisek: STAN

V obou obcích lidé protestují, opoziční zastupitelé v Lysé upozorňují, že kvůli výstavbě hrozí tomuto území likvidace. Zastupitelé STAN už dříve upozornili, že kraj neupřesnil, proč se rozhodl právě pro tyto dvě lokality, a z čeho chce oba projekty zaplatit.

„Podporujeme vznik takových středisek. Ale považujeme za zcela zbytečné zastavovat cennou krajinu a přivádět dopravu do míst, kde není potřebná infrastruktura,“ uvedl šéf středočeských zastupitelů za STAN Věslav Michalik.

Zastupitelé v pondělí odložili rozhodnutí o tom, zda výcviková střediska v cenných lokalitách vyrostou. Připustili, že území je biologicky i vodohospodářsky cenné a bude nutné zde provést studii EIA.  Kraj již loni získal za symbolickou jednu korunu pozemky v obci Zaječov na Berounsku a zavázal se, že do pěti let tam začne areál stavět. Ročně by jím mělo projít přes 40 tisíc lidí. I v Lysé chce město převést pozemky za symbolickou korunu na kraj. V Lysé má přitom betonový komplex vzniknout na pozemku, kde je mokřad přezdívaný Žabák.

„Nechápu, proč kraj nevyužije některé z desítek brownfieldů, které hyzdí středočeský venkov. V době, kdy jsem byl radní, jsme pro tato výcviková střediska doporučovali právě taková území. Nerozumím tomu, proč musíme ničit cenná území, zvlášť v době intenzivního sucha,“ uvedl předseda STAN a středočeský zastupitel  Vít Rakušan.

Mokřad v Lysé nad Labem je přitom v dané lokalitě významný zejména pro ptáky, kterých tam najdete na 80 druhů, z nich třetina patří mezi ohrožené druhy. Žijí v něm rovněž čtyři druhy obojživelníků, dva druhy plazů, a osm druhů savců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.