STAN: Musíme pomáhat českým občanům a firmám

19.10.2022 10:57 | Tisková zpráva

Poslanci na mimořádné schůzi schválili v závěrečném třetím čtení novelu státního rozpočtu pro rok 2022. Ta pracuje s navýšením schodku státního rozpočtu na ??375 miliard korun.

STAN: Musíme pomáhat českým občanům a firmám
Foto: STAN
Popisek: STAN

Novela počítá se schválením i dvou navržených změn, které se pojí s přímou pomocí lidem, firmám i veřejnému sektoru například s cenami energií. českým občanům v důsledku energetické krize. Vyrovnané veřejné finance jsou i nadále jednou z našich priorit při tvoření rozpočtů na další roky.

„Předpokládám, že dnes schválíme novelu státního rozpočtu pro letošní rok i s pozměňovacími návrhy koaličních poslanců, který počítá s navýšením schodku na 375 miliard korun. V současné situaci, kdy celá Evropa čelí válce na Ukrajině a jejím přímým dopadům i na naši zemi, ale nevidím jiné řešení. Strukturální deficit přijde na pořad dne v následujících letech. Výdaje, které souvisí s navyšováním rozpočtu, jsou primárně věnovány na pokrytí dopadů energetické krize pro naše občany a firmy - když budu jmenovat nejvýznamnější položky - jedna se o energetický tarif plus 16,8 mld, pomoc uprchlíkům plus 10 mld, nákup zemního plynu do zásob 8,5 mld a valorizace penzí 7,8 mld. K té poslední položce připomínám, že v letošním roce jsme penze zvýšili v průměru o 2500 korun, v lednu plánujeme další navýšení v průměru o 850 korun,” řekl na tiskové konferenci předseda rozpočtového výboru Josef Bernard z hnutí STAN.

Rozpočtová odpovědnost zůstává pro hnutí STAN zásadní, za stejně důležitou však v současné mimořádné době považuje pomoc občanům. „Pokud bychom ji neposkytli, riskujeme narušení sociálního smíru v zemi, jehož by ohrozilo soudržnost naší společnosti a její odolnost proti ruské hybridní válce. Tento státní rozpočet je z tohoto pohledu rozumný kompromis, proto ho jako hnutí STAN podpoříme,” dodal Josef Bernard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Válková (ANO): Chápeme, že na některé otázky nechcete odpovědi znát

20:07 Válková (ANO): Chápeme, že na některé otázky nechcete odpovědi znát

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k návrhu ústavního zákona o celostátním re…