STAN: Neprodloužíme nouzový stav o dalších třicet dní. Vláda selhává v ochraně země

09.02.2021 21:20

Starostové a nezávislí na tiskové konferenci odmítli prodloužení nouzového na dalších třicet dní a vyzvali ministerstvo školství k vytvoření dlouhodobé strategie pro návrat dětí do škol. Vít Rakušan představil závěry pondělního jednání zástupců demokratické opozice k novele volebního zákona i preferovanou variantu Starostů a nezávislých.

STAN: Neprodloužíme nouzový stav o dalších třicet dní. Vláda selhává v ochraně země
Foto: STAN
Popisek: STAN

“Prodloužení nouzového stavu jsme již čtyřikrát odmítli, neboť vláda dále selhává v ochraně země. Protože už toho máme dost, předložili jsme premiérovi pět konkrétních návrhů, jak zlepšit covidovou situaci a budeme nadále trvat na jejich rychlém projednání. Za klíčové považuji schválení pandemického zákona, který nám umožní jednodušší režim pro řešení krize bez dalších zbytečných restrikcí, zákazů a pokut, a naopak dá větší prostor pro motivační nástroje,” říká předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Předseda Starostů a nezávislých zároveň odmítl, že by hnutí STAN uvažovalo o podpoře nouzového stavu na dalších třicet dní.

“Nepřipadá mi normální, že po celý rok vláda nebyla schopna nastavit pravidla pro účinný boj s epidemií bez toho, aniž by každý měsíc opakovaně pobíhala po sněmovně žádat o podporu pro prodloužení nouzového stavu. Hnutí STAN nouzový stav o dalších třicet dní nepodpoří,” dodává Rakušan.

“Naše děti po měsících bez každodenního kontaktu s vrstevníky již potřebují školu. Současná pravidla pro jejich návrat zmiňovaná ministrem školství nám připadají málo ambiciózní. Vzdělávání dětí v době pandemie by mělo být prioritou, a proto je třeba mít připravenou dlouhodobou strategii pro zajištění vzdělávání i postupné otevírání škol,” upozorňuje místopředseda STAN Petr Gazdík a vyzval ministerstvo školství ke konkrétním krokům:  “Vyzýváme proto ministerstvo školství, aby připravilo plán pro otevření škol, jehož součástí bude také doporučení pro učitele, jak budou s dětmi po návratu pracovat z hlediska jejich adaptace. Požadujeme také výraznější uvolnění rukou pro ředitele škol, kteří dokážou mnohem flexibilněji řešit celé spektrum problémů, které může pandemie přinést. Když ponecháme školám prostor pro přizpůsobivost, přinese to mnohem účinnější řešení při návratu dětí do škol.”

Demokratická opozice našla shodu nad základními obrysy volebních změn

“Na včerejší večer jsem svolal schůzi zástupců demokratické opozice k přípravě změny volebního zákona. Musím ocenit konstruktivní jednání, na kterém jsme společně dospěli ke shodě na postupu i základních principech novely volebního zákona. Kvůli urychlení celého procesu navrhujeme, aby senátní většina nejprve stanovila nepřekročitelné bariéry volebních změn a konkrétní novelu potom připravila Poslanecká sněmovna,” říká Vít Rakušan.

Na tiskové konferenci předseda hnutí představil také základní obrysy novely volebního zákona, které Starostové a nezávislí preferují.

“Naší upřednostňovanou variantou je zachování čtrnácti krajských volebních obvodů se systémem přepočtu po vzoru skotského modelu, který odráží stejnou váhu hlasů všech voličů i v rámci vícemandátových obvodů. V průběhu vyjednávání budeme apelovat na postup formou právního minimalismu, abychom se udrželi v hranicích vytyčených Ústavním soudem a nedocházelo ke zbytečné kreativitě zákonodárců,” doplňuje Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…