STAN: Novelou chceme zprůhlednit podmínky financování politických stran a hnutí

25.06.2022 7:35 | Tisková zpráva

Místopředseda ústavně-právního výboru Sněmovny Vladimír Balaš (STAN) připravil návrh novely zákona o politických stranách, která povede ke zprůhlednění pravidel pro financování politických stran a hnutí.

STAN: Novelou chceme zprůhlednit podmínky financování politických stran a hnutí
Foto: STAN
Popisek: STAN

Předloha byla podrobena odborné diskuzi, kterou uspořádal Poslanecký klub Starostové a nezávislí společně s Parlamentním institutem a Stálou komisí pro Ústavu. Hnutí STAN tím reaguje mimo jiné na situaci, kdy byly po loňských volbách podrobeny kritice dary, jež hnutí přijalo v souladu se stávajícím zákonem. Smyslem je dosáhnout stavu, kdy splnění zákonných podmínek bude pro politické strany i veřejnost garancí, že financování stran je v pořádku. Návrh zákona nyní čeká debata v rámci koalice.

Diskuze proběhla za účasti odborníků z akademické sféry, neziskového sektoru, expertů z resortů spravedlnosti a vnitra, Parlamentního institutu nebo Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Hlavním cílem novely je zamezit financování politických stran a hnutí společnostmi, které jsou vlastněny nebo ovládány odjinud než z Česka či zemí EU. Finanční dary od takových společností již nebude možné přijímat. Rovněž nebude možné přijímat dary od společností s majetkovou účastní veřejného sektoru. To doposud bylo možné, pokud v nich měl veřejný sektor méně než 10% majetkovou účast.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

„Poskytování darů a bezúplatných plnění by mělo být transparentní a mělo by poskytovat základní bezpečnostní záruky proti ovlivňování voleb ze strany subjektů, s nimiž Česká republika nesdílí společné hodnoty,” okomentoval Vladimír Balaš.

„Téma financování politických stran a hnutí je pro náš poslanecký klub zcela zásadní. Jak jsme slíbili v lednu, předkládáme novelu, která zajistí, že každá politická strana či hnutí bude muset vědět, jaká konkrétní fyzická osoba peníze posílá,” připomněl Josef Cogan, předseda poslaneckého klubu hnutí STAN.

Tématem workshopu byla rovněž regulace volebních kampaní, probírala se právní úprava v jednotlivých zemích OBSE i nastavení systému financování, kdy více regulace nemusí vždy znamenat lepší regulaci.

Pokud jde o transparentnost stranických financí, hnutí STAN v těchto dnech analyzuje veškeré finanční dary, které hnutí ve své historii dostalo, a zjišťuje, zda mezi nimi nejsou dary spojené s osobami a firmami, jež jsou podezřelé ze zapojení do trestné činnosti v rámci tzv. kauzy „Dozimetr“. Takové dary bude hnutí z rozhodnutí předsednictva vracet, případně posílat na dobročinné účely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…